ГоловнаПолітика

Встановлено дев'ятого підозрюваного у справі про розтрату "кіотських грошей"

Ним виявився громадянин РФ, який у цей час виїхав за межі України.

Встановлено дев'ятого підозрюваного у справі про розтрату "кіотських грошей"
Фото: 112.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро встановили дев'ятого підозрюваного у справі про розтрату коштів, виділених Україні за Кіотським протоколом.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

"Ним виявився громадянин Російської Федерації, який разом з раніше встановленими спільниками брав участь у придбанні фіктивних підприємств і виготовленні документації конкурсних торгів від їх імені. Пізніше ці фіктивні документи використовували під час проведення процедур закупівель LED-світильників наприкінці 2015 року", - йдеться в повідомленні.

Після викриття злочинної схеми підозрюваний виїхав за межі України. Зараз детективи готують матеріали для оголошення його в міжнародний розшук.

Окрім того, 21 листопада були проведені обшуки за місцем реєстрації і попереднім місцем проживання підозрюваного. За їх результатами вилучено низку документів, які буде використано як доказову базу.

"Досудове розслідування у кримінальному провадженні перебуває на завершальній стадії", - відзначають у НАБУ.

Нагадаємо, 21 січня 2016 року детективи НАБУ почали розслідувати розтрату 480 млн гривень держкоштів, виділених Україні за Кіотським протоколом. На причетність до розкрадання НАБУ перевіряло всіх учасників тендера.

16 травня Бюро затримало секретаря комітету держзакупівель ДП "Українські екологічні інвестиції". ДП "Українські екологічні інвестиції" (входить у сферу управління Мінекології) мало намір витратити майже 1 млрд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення і школах на енергоощадні. Фінансування проекту повинно було здійснюватися за рахунок коштів, наданих Японією за Кіотським протоколом. При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "Агротехбуд", заради якої з усіх тендерів були зняті дешевші пропозиції від інших компаній. Під час ретельнішого розслідування виявилося, що "Агротехбуд" є фіктивним підприємством.

Усього під час розслідування трьох людей було заарештовано (двох відправили під варту, одного - під домашній арешт), щодо ще двох прийнято обвинувальні вироки, двох оголошено в національний розшук і одного - в міжнародний.

Завершення досудового розслідування заплановано на початок грудня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram