ГоловнаПолітика

Затримані Україною військові самі покинули Крим (оновлено)

Дезертирів виманили в український пункт пропуску "Джанкой".

Затримані Україною військові самі покинули Крим (оновлено)

"Викрадення" двох військових із Криму, які раніше служили в українській армії, виявилося спецоперацією України, під час якої дезертирів виманили на українську територію.

"Співробітники СБУ через підставних осіб заманили російських контрактників Максима Одинцова й Олександра Баранова нібито для передачі їм документів, що підтверджують отримання вищої освіти у вищих навчальних закладах України", - пише російське державне інформагентство РИА Новости з посиланням на джерело в силових структурах Криму.

Передача документів повинна була відбутися на пункті пропуску "Джанкой". За його словами, відразу після виходу за межі Криму Одинцова та Баранова затримали представники СБУ і вивезли в Миколаївську область України.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи має значення, що викрадені контрактники є колишніми військовослужбовцями України, наголосив, що в цій ситуації важливіше, що вони є громадянами Росії, пише агентство. Голова російського МЗС Сергій Лавров назвав дії СБУ провокацією і додав, що ситуацією займаються відповідні органи.

Оновлення. Речник Міністерства оборони з питань АТО Олександр Мотузяник на брифінгу підтвердив, що військових затримали на українському контрольному пункті в'їзду-виїзду.

"Учора на одному з КПВВ на кордоні між окупованим Кримом і Херсоном українські силовики затримали двох осіб, які прямували з окупованої території. Після перевірки з'ясувалося, що це колишні військовослужбовці ЗСУ, які навесні 2014 року зрадили присягу українському народові і перейшли на службу у російське військо. Водночас ми спростовуємо черговий фейк російських спецслужб про так звану «українську ДРГ», яка нібито полює на російський окупаційний контингент. Затримання відбулося на території, контрольованій Україною, і в суворій відповідності до норм кримінального законодавства", - зазначив він.

Нагадаємо, в понеділок про те, що двох російських військовослужбовців "незаконно затримали і вивезли з Криму", повідомило міністерство оборони Росії.

У СБУ, своєю чергою, заявили, що на кордоні з Кримом затримали двох дезертирів, які після анексії півострова перейшли служити в російську армію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram