ГоловнаСвіт

Прокуратура Південної Кореї заявила про корупцію в діях президента країни

Пак Кин Хє має імунітет, тому офіційного обвинувачення не буде.

Прокуратура Південної Кореї заявила про корупцію в діях президента країни
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Південної Кореї в неділю, 20 листопада, заявила, що в діях президента країни Пак Кин Хє є ознаки корупції.

Про це пише Yonhap.

За версією слідчих, вона могла бути спільницею своєї подруги і помічниці Чхве Сун Силь в її незаконних діях, і правоохоронні органи мають намір перевірити цю версію. При цьому пред'явити обвинувачення президенту неможливо, оскільки вона за Конституцією має недоторканність. Імунітет не поширюється тільки на заколот або державну зраду. Однак спеціальна слідча група продовжить розслідування щодо Пак Кин Хє.

Разом з тим Чхве Сун Силь висунуто обвинувачення у зловживанні владою та перевищенні повноважень. На думку прокурорів, Чхве Сун Силь використовувала своє близьке до президента становище та вплив для того, щоб змусити великі корпорації країни (серед яких Lotte, Hyundai Motor Group, POSCO , KT) вносити багатомільйонні пожертви у два пов'язаних з нею фонди. В цілому вона змусила 53 компанії пожертвувати 65,7 млн доларів. Надалі Чхве Сун Силь спробувала перевести ці кошти на рахунки фірми, яку вона контролює.

Також обвинувачення пред'явлені колишньому президентському секретарю, який, за версією слідства, передав Чхве Сун Силь десятки урядових документів, 47 з яких були секретними.

Нагадаємо, скандал навколо президента Південної Кореї та її подруги виник наприкінці жовтня 2016 року, коли журналісти знайшли старий планшет Чхве Сун Силь. У ньому були чернетки промов Пак Кин Хє, які її подруга, судячи з усього, редагувала. Як виявилося, Чхве Сун Силь була не просто подругою президента, вона, не будучи на держслужбі, радила президентові, які рішення приймати, і навіть як одягатися на зустрічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram