ГоловнаПолітика

МінАТО готує законопроект про статус людей, зниклих безвісти

За основу взято модель Міжнародного комітету Червоного Хреста.

МінАТО готує законопроект про статус людей, зниклих безвісти
Фото: 24tv.ua

Міністерство з питань окупованих територій займається розробкою законопроекту про статус людей, зниклих безвісти. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів голова МінАТО Вадим Черниш. 

Підготовкою аналогічного проекту закону займався Мін'юст, однак далі громадського обговорення ініціатива не зайшла. Експерти вказали на низку юридичних нестикувань. Вони виникли, на думку Черниша, через те, що за основу мін'юстівського проекту була взята модель СНД.

"Ми взяли за основу базовий, модельний закон Міжнародного комітету Червоного Хреста - не національного, прошу зауважити, а міжнародного - і попрацювали з ним. Коли приїжджав в Україну представник МКЧХ, ми пообіцяли - разом з Іриною Геращенко - що цей закон буде найближчим часом розроблений і внесений на розгляд у парламент. Зараз ми з депутатами його доопрацьовуємо і передамо в Раду найближчим часом. Хотів би акцентувати увагу на самій системі, закладеній в законопроекті. Мова в ньому йде не тільки про зниклих у воєнний час, але й у мирний. Людина, яка зникла, її ж треба якось шукати", - зазначив глава МінАТО.

Для цього, за його словами, буде створений спеціальний незалежний орган, розділений на два департаменти.

"Це повинен бути спеціальний незалежний орган, який покликаний акумулювати інформацію. Якщо мова йде про людей, які зникли під час несення служби українській державі в місці, де проводяться бойові дії, значить вони або мертві, або дезертували, або перебувають у полоні. І національної системи, яка збирала б і надавала таку інформацію, в Україні немає! Всі органи влади повинні мати якийсь координаційний центр, куди б стікалася така інформація. Адже це справа не тільки поліції. Поліція, наприклад, не може брати участь в обміні так званих незаконно затриманих", - додав міністр.

За його словами, проект буде оприлюднений найближчим часом. Суб'єктом подання виступить перший віце-спікер Ірина Геращено і ще низка депутатів.

Детальніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Вадим Черниш: "Донори часто дорікають, що Україна теж повинна виділяти кошти на проекти з відновлення Донбасу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram