ГоловнаСвіт

Прем'єр Британії знову пообіцяла запустити Brexit до кінця березня

Мей запевнила Меркель, що Сполучене Королівство продовжуватиме співпрацювати з ЄС.

Прем'єр Британії знову пообіцяла запустити Brexit до кінця березня
Тереза Мэй
Фото: d.christiantoday.com

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей пообіцяла запустити статтю 50 Лісабонської угоди (формально починає процедуру виходу з Євросоюзу) до кінця березня 2017 року.

Про це вона заявила перед початком переговорів у двосторонньому форматі з канцлером ФРН Анґелою Меркель, повідомляє "Укрінформ".

"Ми дійсно готові запустити статтю 50 до кінця березня 2017-го, наступного року", - повідомила вона.

За її словами, вона поінформувала Меркель про те, як триває робота з підготовки до виходу з ЄС і пояснила, що хоче, щоб цей процес "пройшов гладко, впорядковано", шукає рішення в інтересах самої Великобританії і також європейських партнерів.

Мей запевнила: незважаючи на те, що її країна залишає ЄС, вона продовжуватиме з ним працювати, в тому числі через різні регіональні групи та платформи. Зокрема, Лондон підтримує різні ініціативи ЄС, включаючи зміцнення європейської безпеки, яка доповнить НАТО. "Працюючи разом, ми зможемо вирішити проблеми, що стоять перед нами", - сказала вона.

Це другий візит Мей у Берлін як прем'єр-міністра.

Окрім двосторонніх переговорів із німецькою колегою, Мей і Меркель узяли участь у зустрічі з президентами США Бараком Обамою і Франції Франсуа Олландом, прем'єрами Іспанії Маріано Рахоєм і Італії Маттео Ренці, на якій обговорили подальші кроки після зміни адміністрації Білого дому.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна надіслати формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати більше, ніж два роки.

2 жовтня Мей також заявляла, що Британія почне вихід з ЄС не пізніше за березень 2017 року.

Як повідомляли раніше в листопаді, соцопитування показало, що британці зараз проголосували би проти Brexit.

Також ЗМІ повідомили, що Британія заплатить приблизно €65 млрд за вихід з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram