ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ не виділить Україні четвертий транш до затвердження держбюджету

Фонд хоче переконатися, що він відповідатиме програмі співпраці.

МВФ не виділить Україні четвертий транш до затвердження держбюджету
Фото: finzah.com.ua

Міжнародний валютний фонд оприлюднив заяву за підсумками роботи місії на чолі з Роном Ван Руденом, яка працювала в Україні з 3 по 17 листопада.

"Місія провела конструктивні обговорення з владою з питань політики, необхідної для завершення третього перегляду програми. Владі потрібно більше часу для забезпечення середньострокової фіскальної стійкості, в тому числі прийняття держбюджету-2017 відповідно до програмних цілей, забезпечення фінансової стабільності", - заявляє місія МВФ.

У заяві також коментують рішення уряду різко збільшити мінімальну зарплату. На думку фонду, Україні необхідно вирішити питання зростання продуктивності праці та конкурентоспроможності після підвищення "мінімалки".

Фонд вважає, що політика української влади повинна фокусуватися на прискоренні реформи неефективного державного сектору економіки, поліпшенні бізнес-середовища та боротьбі з корупцією для залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

"Вирішальні кроки особливо необхідно вжити для боротьби з корупцією, яка залишається найчастіше згадуваною перешкодою для ведення бізнесу в Україні. В той час, як було досягнуто певного прогресу у створенні нових інститутів, у тому числі НАБУ, а також почалася публікація електронних декларацій посадових осіб високого рівня, відчутних результатів у переслідуванні і засудженні корумпованих посадових осіб вищого рівня немає", - заявляє місія МВФ.

Необхідно продовжувати фіскальну консолідацію для забезпечення прийнятного рівня заборгованості за підтримки пенсійної реформи.

Щодо грошово-кредитної політики, то вона повинна бути стриманою і спрямованою на подальше зниження рівня інфляції і відновлення міжнародних резервів у рамках гнучкого режиму валютного курсу.

Місія закликає українську владу продовжувати реформи, опираючись популістському тиску і протидіючи пов'язаним із владою особам.

Нагадаємо, експерти вважають, що ймовірність отримання чергового траншу від МВФ у 2016 році дуже низька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram