ГоловнаЕкономікаДержава

Росія ініціювала газові переговори з ЄС і Україною

Кремль домовляється про візит до Москви єврокомісара Шефчовича.

Росія ініціювала газові переговори з ЄС і Україною
Фото: EPA/UPG

Росія побоюється, що Україні не вистачить газу в сховищах узимку, тому ініціювала проведення тристоронніх консультацій за участю представника Євросоюзу.

Про це повідомив голова Міненерго Росії Олександр Новак.

"Нам дано доручення зараз провести відповідні переговори, консультації найближчим часом. Ми домовляємося про дату приїзду в Росію заступника голови Єврокомісії пана Шефчовича і будемо обговорювати питання, що стосуються надійного проходження зимового періоду та транзиту газу європейським споживачам", - цитує Новака "Интерфакс".

На думку Росії, Україна закачала набагато менше газу в сховища, ніж потрібно.

"Тому, звісно, при низьких температурах виникають ризики того, що Україні не вистачить коштів для закачування в ПСГ, аби забезпечувати надійний транзит. У зв'язку з цим нам дійсно доручено провести відповідні переговори, консультації", - цитує Новака "РИА Новости".

Як відзначають "Українські новини", на 12 листопада 2016 року в ПСГ України розміщувалося 14,25 млрд кубометрів газу, або на 2,65 млрд кубометрів менше, ніж було на аналогічну дату 2015 року. За перший місяць опалювального сезону Україна використала з підземних сховищ 479,637 млн кубометрів природного газу.

За розрахунками "Нафтогазу України", на кінець опалювального сезону в ПСГ повинно ще залишатися 7-8 млрд куб. м при допустимому значенні в 5 млрд куб. м.

Активний відбір газу з ПСГ в опалювальний сезон 2015-2016 років "Укртрансгаз" почав 30 жовтня 2015 року (тоді запаси становили 17 064,1 млн куб. м газу) і закінчив - 6 квітня 2016 року (з запасами 8 437,5 млн куб. м).

Україна не купує російський газ із кінця листопада 2015 року.

На початку червня "Нафтогаз" повідомляв "Газпром" про плани відновити імпорт газу. Українська компанія пропонувала, щоб сторони підписали доповнення до газового контракту на три квартали вперед з умовою, що ціна газу буде нижчою, ніж у європейських постачальників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram