ГоловнаСвіт

МЗС Польщі назвало умови нормалізації відносин з Росією

Польща сподівається, що Трамп допоможе повернути з РФ літак Качинського.

МЗС Польщі назвало умови нормалізації відносин з Росією
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський висунув умови для нормалізації відносин з Росією.

Про це він повідомив в інтерв'ю агентству PAP.

"Якщо Росія вимагає від нас поваги і прагматизму, то і ми вимагаємо цього від неї. Президент Володимир Путін заявив, що готовий зробити все [для нормалізації відносин]. Я відповідаю: не потрібно "все". Почніть із передачі нам уламків [президентського літака Ту-154М] і скасуйте економічні санкції відносно Польщі. Тоді і повернемося до теми прагматичних відносин", - заявив польський міністр.

9 листопада цього року, під час церемонії вручення вірчих грамот, Путін, звертаючись до нового посла Польщі, заявив, що відносини Росії та Польщі навряд чи можна назвати задовільними, але Москва готова змінити ситуацію на краще.

"Ми вважаємо, що відновлення політичного діалогу можливе на основі взаємної поваги і прагматизму. Ми готові все зробити з нашого боку для того, щоб досягти цієї мети", - сказав Путін, звертаючись до нового голови польської дипмісії в РФ Влодзімежа Александера Марчиняка.

Крім дій Росії щодо України, значний негативний вплив на відносини двох держав також мала авіакатастрофа 2010 року під Смоленськом, в якій загинув польський президент Лех Качинський і низка високопоставлених осіб.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло в ефірі телеканалу tvn24 заявила, що Польща очікує від нової президентської адміністрації в США підтримки в нинішній геополітичній ситуації, зокрема в питанні повернення з Росії розбитого Ту-154М президента Леха Качинського.

"Я сподіваюся, що Дональд Трамп виконає ті декларації і зобов'язання щодо поляків, про які він говорив під час виборчої кампанії. Зокрема, він говорив і про питання Смоленської катастрофи, і про літак (повернення розбитого Ту-154М - ред.)", - заявила Шидло.

Водночас головним вона назвала те, щоби Трамп сформував адміністрацію, у якої буде бажання співпрацювати з Польщею, поглиблювати двосторонню співпрацю, і щоб Варшава була впевнена в тому, що Вашингтон виконає зобов'язання, взяті на себе під час варшавського саміту НАТО в липні цього року, про розміщення американських військ в РП.

"Польща потребує підтримки з боку США в нинішній геополітичній ситуації, в якій ми зараз опинилися", - зазначила голова польського уряду.

Польща протягом шести останніх років безуспішно намагається домогтися від РФ повернення розбитого президентського літака. У Варшаві на високому рівні неодноразово відзначали, що небажання Росії віддавати Польщі розбитий президентський авіалайнер може свідчити про спробу Москви щось приховати у справі катастрофи.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року під Смоленськом загинули 96 осіб - польська офіційна делегація на чолі з тодішнім президентом Лехом Качинським, яка прямувала на заходи з нагоди 70-річчя Катинської трагедії.

У 2016 році міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич звинуватив у тому, що сталося, Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram