ГоловнаПолітика

Кабмін запідозрив участь "Київенерго" в плані "Шатун"

МВС перевірить, чому кияни отримали платіжки з підвищеними сумами.

Кабмін запідозрив участь "Київенерго" в плані "Шатун"
Фото: www.business.ua

Кабінет Міністрів підозрює, що компанія "Київенерго" розіслала в листопаді платіжки з підвищеними тарифами за опалення в рамках т. зв. плану "Шатун".

Про це міністри заявили під час свого засідання в середу.

Першим порушив цю тему прем'єр-міністр Володимир Гройсман. "У Києві мешканці отримали платіжки за опалення з якимись надзвичайними цифрами. Я доручив віце-прем'єрові Кістіону розібратися, що сталося", - сказав він.

Кістіон заявив, що "Київенерго" назвало подію помилкою і пообіцяло випправити рахунки.

"Ми почули, що це нібито помилка, але дуже дивна ця помилка. Коли дехто намагається нагнати істерію, з'являються платіжки з подвоєними і потроєними цифрами. Будемо вважати, що це помилка. Але я попросив би, щоб таких помилок з боку обленерго, теплоенерго, водоканалів стосовно громадян не було. Я вважаю, що потрібно попросити пробачення. З іншого боку, попереджаю: якщо ми будемо бачити, що десь у регіонах таке відбувається, то будемо дуже жорстко карати штрафними санкціями", - заявив у відповідь Гройсман.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, своєю чергою, попросив Кістіона передати йому матеріали перевірки "Київенерго".

Міністр інформаційної політики Юрій Стець також прокоментував ситуацію, що склалася, і заявив, що такі "помилки" загрожують державності України. "Згідно з тим сценарієм, про який говорили, після отримання платіжок люди повинні були вийти на вулицю. Тому це не помилка, потрібно провести розслідування", - заявив він.

Нагадаємо, наприкінці жовтня хакерська організація "КіберХунта" заявила, що отримала доступ до е-mail-листування помічника російського президента Владислава Суркова. У ньому нібито виявили план заходів із дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні під назвою "Шатун".

Серед запропонованих заходів у ньому вказувалися - переговори з опозиційними партіями на предмет організації "Тарифного Майдану" у другій половині листопада, "після отримання населенням платіжних документів про оплату послуг ЖКГ, а також поки основна частина населення не встигне оформити субсидії".

Служба безпеки України підтвердила правдоподібність плану "Шатун".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram