ГоловнаПолітика

ГПУ просить суд заарештувати колишнього голову банку "Фінанси та Кредит"

Керівництво банку Жеваго вивело в офшори мільярд гривень.

ГПУ просить суд заарештувати колишнього голову банку "Фінанси та Кредит"
Фото: ru.tsn.ua

Прокуратура 14 листопада висунула колишньому голові правління банку "Фінанси і Кредит" і одному з його заступників підозру у виведенні в офшори активів фінустанови на суму понад мільярд гривень. До суду подано клопотання про арешт підозрюваних.

Про це повідомляють на сайті Генпрокуратури.

Розслідуванням встановлено, що службові особи банку уклали договори поручительства з нерезидентом України (одним із банків, який працює в Австрії), перерахували на кореспондентські рахунки цієї установи 54 млн доларів, які призначалися як гарантії з боку українського банку-поручителя ризикової діяльності офшорної компанії, зареєстрованої на Кіпрі.

Кінцевим бенефіціаром цієї компанії є громадянин України - колишній помічник одного з народних депутатів.

Надалі внаслідок уявних фінансових угод кошти були втрачені.

Санкція ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, за якою висунуто підозру, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, про розслідування цієї справи вперше стало відомо наприкінці жовтня. Генпрокурор Юрій Луценко повідомляв тоді, що одному з учасників злочинної групи - громадянину Демченку А. І. - повідомлено про підозру, а суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою у вигляді застави 41 млн 340 тис. гривень.

17 вересня 2015 року НБУ визнав неплатоспроможним банк "Фінанси і Кредит".

Головою правління банку "Фінанси та Кредит" з 2002-го по березень 2015 року був Володимир Хливнюк. З березня 2015 року в. о. голови правління був Віктор Голуб. На цій посаді його затвердили 12 вересня, за кілька днів до виведення банку з ринку.

Банк "Фінанси та Кредит" належав бізнесменові, депутату Верховної Ради Костянтину Жеваго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram