ГоловнаСвіт

Лівійський бізнесмен розповів про передачу Саркозі хабара від Каддафі

В оточенні Саркозі нових звинувачень поки що не коментували.

Лівійський бізнесмен розповів про передачу Саркозі хабара від Каддафі
Николя Саркози
Фото: EPA/UPG

Лівійський бізнесмен Зіяд Таккедін стверджує, що особисто брав участь у передачі екс-президенту Франції Ніколя Саркозі декількох валіз готівки.

Про це повідомляє сайт журналістських розслідувань Mediapart.

За словами лівійця, наприкінці 2006 року і на початку 2007 року він передав Саркозі (на той момент міністру внутрішніх справ Франції) і Клоду Геану (начальнику канцелярії МВС країни, найближчому соратнику і другу Саркозі) загалом €5 млн від лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі.

Гроші призначалися для ведення президентської кампанії Саркозі, уточнює BFMTV.

Адвокат Клода Геана заявив, що його довіритель завжди був кришталево чесною людиною. "Він ніколи і не чув ні про які гроші Каддафі на підтримку кампанії Саркозі", - заявив захисник. В оточенні Саркозі нових звинувачень поки що не коментували.

Скандал навколо можливої фінансової підтримки Саркозі з боку Каддафі вибухнув навесні 2012 року, коли видання Mediapart опублікувало документи, в яких йшлося про те, що лівійський режим нібито передав €50 млн євро на потреби президентської кампанії французького політика. Саркозі назвав ці відомості "грандіозною фальшивкою".

Наприкінці січня 2014 року телеканал France 3 TV оприлюднив аудіозапис інтерв'ю з Каддафі від 16 березня 2011 року. На ньому лівійський лідер стверджував, що Саркозі звернувся до нього по фінансову допомогу, коли був міністром внутрішніх справ. При цьому сума, яку він у кінцевому підсумку передав французькому політику, не називалася.

Геан відповідав за ведення передвиборної кампанії Саркозі 2007 року. 8 березня 2015 йому оголосили звинувачення в її незаконному фінансуванні.

Саркозі очолював Францію з 16 травня 2007 року по 15 травня 2012 року.

У серпні Саркозі заявив про свій намір балотуватися на посаду президента Франції. "Я прийняв рішення стати кандидатом у президенти на виборах 2017 року. Франція вимагає, щоб їй віддали все. Я зрозумів, що маю сили вести цю боротьбу в цей поворотний історичний момент", - йшлося в його заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram