ГоловнаСвіт

Посланцем США для налагодження відносин з Росією може стати Генрі Кіссінджер

З його допомогою Білий дім спробує знайти нову форму розрядження з Кремлем.

Посланцем США для налагодження відносин з Росією може стати Генрі Кіссінджер
Фото: www.president.gov.ua

93-річний американський політик Генрі Кіссінджер, який раніше обіймав посаду Держсекретаря при президентові Ніксону, може стати посередником між США і Росією.

Про це пише "Financial Times".

"Можливо навіть, що 93-річний Генрі Кіссінджер, який служив державним секретарем при президентові Річарду Ніксону, може зіграти певну роль консультанта або посередника. Кіссінджер досі широко подорожує і в цьому місяці був запрошений до Москви", - пише газета.

Видання вважає, що залучення Кіссіднжера може означати "повернення до "Ніксоновського" підходу до Москви, за допомогою якого Білий дім намагається знайти нову форму розрядження з Кремлем".

Зокрема, прихильники цього підходу вважають, що Путін хоче насамперед поваги і якщо Вашингтон буде розглядати Москву як рівню, і переконає, що Америка не буде заохочувати ліберальну опозицію в Росії, то "нова угода" з Росією можлива.

При цьому видання вважає, що Москва буде домагатися від США формального правового внесення Криму до складу Росії, "як доконаного факту". Також зняття США економічних санкцій з РФ, невступу України або Грузії в НАТО і уповільнення чи зупинки нарощування військ НАТО в країнах Балтії.

В обмін на ці великі поступки США Росія може запропонувати згорнути свою агресію на сході України і "не намагатися зробити подальші територіальні завоювання там". Також Росія може відмовитися від тиску і прихованих загроз в країнах Балтії, військове напруження по лінії Росія-НАТО спаде. А оскільки інтенсивність конфлікту у Східній Європі знизиться, то США і Росія зможуть діяти спільно на Близькому Сході, США повинні відмовитися від ідеї повалення Башара Асада в Сирії.

При цьому газета нагадує, що в 1970-ті роки Кіссінджер мав справу із "дедалі склеротичнішим СРСР на чолі з відносно обережним Леонідом Брежнєвим". "Спроба здійснити нове розрядження з агресивним і готовим на ризик Путіним є іншою і набагато ризикованішою пропозицією", - вважає газета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram