ГоловнаЕкономікаДержава

Фонд гарантування вкладів виплатить клієнтам "Михайлівського" 1,2 млрд гривень

Компенсацію отримають близько 14 тис. осіб, якщо так вирішить Рада.

Фонд гарантування вкладів виплатить клієнтам "Михайлівського" 1,2 млрд гривень
Фото: Сергей Нужненко

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб обіцяє виплатити вкладникам банку "Михайлівський" 1,2 млрд гривень у разі затвердження закону "Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб про відшкодування фізичним особам шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських і фінансових послуг".

Про це повідомив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відшкодування вкладів отримають близько 14 тис. осіб не пізніше, ніж через 20 днів з дня набуття чинності закону.

"У цей час Фонд володіє достатніми коштами для здійснення виплат і не планує найближчим часом звертатися по додаткове фінансування до Міністерства фінансів", - зазначив Ворушилін.

Законопроект №5390, який передбачає поширення гарантій на вкладників "Михайлівського", зареєстрований у Верховній Раді 14 листопада 2016 року. Його ініціатором є президент Петро Порошенко, який визначив цей законопроект як невідкладний і звернувся до парламентаріїв з проханням 15 листопада поставити його на голосування і проголосувати.

Нагадаємо, НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року.

Виплати відшкодування вкладникам банку "Михайлівський" почалися 15 липня 2016 року. За даними Фонду, на 14 листопада було виплачено 1,27 млрд гривень. Близько 20 тисяч звичайних вкладників "Михайлівського" вже отримали свої гарантовані державою гроші. Однак значна частина його клієнтів насправді через офіси банку вкладали кошти в компанії ТОВ "Індивідуальний розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" за договором фінансової позики. Вклади клієнтів фінансових компаній, відповідно до законодавства України, не гарантуються.

Банк "Михайлівський" належав власнику мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Установа була створена влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - доволі велика установа. Його активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 діючих банків), на депозитних рахунках клієнтів булоя близько 2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram