ГоловнаСвіт

Колумбійська влада і повстанці підписали нову мирну угоду

Новий договір знову винесуть на референдум.

Колумбійська влада і повстанці підписали нову мирну угоду
Фото: EPA/UPG

Представники уряду Колумбії та повстанці з ліворадикального угруповання ФАРК підписали в Гавані нову угоду про мир замість колишнього, відкинутого колумбійцями на референдумі на початку жовтня.

У нову угоду включені поправки, запропоновані представниками різних груп населення і опозицією, пише Бі-бі-сі.

Нова угода також має бути схвалена на загальнонаціональному референдумі.

"Ми досягли нової остаточної угоди про припинення збройного конфлікту. Вона включає в себе зміни, уточнення та деякі нові доповнення від різних соціальних груп", - йдеться в спільній заяві сторін.

26 вересня цього року між урядом і повстанцями було підписано угоду про припинення збройного конфлікту. Однак за підсумками проведеного 2 жовтня референдуму з незначною перевагою перемогли противники підписання мирної угоди з повстанцями. Після цього всі домовленості з повстанцями, досягнуті за чотири роки переговорів, виявилися в підвішеному стані.

Противники угоди заперечували проти м'яких вироків для учасників ФАРК, які зізналися в злочинах, а також виступали проти плану уряду виплачувати демобілізованим повстанцям щомісячну допомогу і допомагати з працевлаштуванням.

Громадянський конфлікт в Колумбії між владою і повстанцями ФАРК триває понад півстоліття, за цей час він забрав життя понад 200 тис. осіб. Угруповання ФАРК з'явилося в 1964 році як військове крило місцевої комуністичної партії для боротьби за побудову суспільства соціальної справедливості і рівності. США і країни Європи визнали організацію терористичною.

У жовтні Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру 2016 року президентові Колумбії Хуану Мануелю Сантосу за зусилля, зроблені ним для припинення громадянської війни в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram