ГоловнаСуспільствоЖиття

Пасажир "Белавіа", через який літак повернули до Києва, подав позов на СБУ

Громадянин Вірменії Армен Мартиросян, через якого літак авіакомпанії "Белавіа" повернули до Києва, погрожуючи підняти винищувачі, подав до суду позов на Службу безпеки України.

Про це адвокат Олена Лукаш повідомила в фейсбуці.

"Сьогодні громадянин Вірменії Армен Мартиросян звернувся до окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Служби безпеки України про визнання незаконними дії СБУ, скоєних 21 жовтня 2016 року і спрямованих на повернення літака авіакомпанії "Белавіа", зняття позивача з рейсу, проведення інших протиправних процедур", - написала Лукаш.

За її словами, діями української влади, які обіцяли підняти бойову авіацію на перехоплення білоруського громадянського повітряного судна, завдано непоправної шкоди іміджу України.

Нагадаємо, 21 жовтня Україна завернула літак "Белавіа", що вже злетів, щоб зняти пасажира Армена Мартиросяна, якого російські ЗМІ називають відомим блогером, активістом Антимайдану і журналістом російського видання "Украина.Ru", що входить в агентство "Росія Сегодня" Дмитра Кисельова. Мартиросяна після бесіди з правоохоронцями відпустили.

Білорусь зажадала від України офіційних вибачень за примусове повернення літака "Белавіа". У Службі безпеки України назвали несерйозною інформацію про те, що Україна загрожувала підняти винищувачі.

У вівторок газета "Білорусь Сегодня" оприлюднила розшифровку переговорів українських авіадиспетчерів з пілотом рейсу "Белавіа". Диспетчер, зокрема, сказав, що за невиконання наказу про повернення буде піднята бойова авіація на перехоплення і що наказ віддано "військовим керівництвом".

У СБУ пояснили загрозу підняти винищувачі проти рейсу "Белавіа" зайвою ретельністю диспетчера.

Олена Лукаш за часів Помаранчевої революції наприкінці 2004 року відстоювала інтереси кандидата в президенти Віктора Януковича перед Верховним судом. В уряді Миколи Азарова займала пост міністра юстиції.

Лукаш була затримана 5 листопада 2015 року в справі про розкрадання коштів. Їй було пред'явлено підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (розкрадання або розтрата держмайна), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) за фактом заволодіння під час перебування на посаді Міністра юстиції коштами державного бюджету України в розмірі 2,5 млн грн і в скоєнні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

28 грудня суд відмовився продовжити арешт Лукаш і повернув їй паспорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram