ГоловнаСвіт

Більш як 40% росіян заявили про брак грошей на їжу й одяг

Падіння рівня життя в Росії триває вже 23 місяці поспіль.

Більш як 40% росіян заявили про брак грошей на їжу й одяг
Фото: sndko.ru

У Росії частина сімей, яким не вистачає грошей на базові витрати, зросла до рекордного рівня. Про це повідомляє Росбалт з посиланням на дослідження соціального самопочуття населення, опублікованого Вищою школою економіки Росії.

За даними експертів, 22% сімей у вересні оцінили своє фінансове становище як погане або дуже погане. 46% респондентів заявили, що за останні дванадцять місяців воно погіршилося. Частина росіян, які заявили, що їм не вистачає грошей на одяг і їжу, зросла з 39% до 41%. 73% опитаних повідомили, що відмовилися від тих чи інших витрат через нестачу грошей.

40% сімей скаржаться на проблеми на ринку праці (звільнення, втрата роботи або неможливість її знайти).

Серед поодиноких домогосподарств частина тих, хто скаржиться на крайню бідність, зросла з 47% до 60%; серед домогосподарств з двома і більше дітьми - з 39% до 45%. За словами експертів, ці показники є рекордними за весь період спостереження.

При цьому падіння рівня життя в Росії триває вже 23 місяці поспіль, відзначають у ВШЕ. З жовтня 2014 року реальні наявні доходи населення впали на 14%, в третьому кварталі - на 6,1%, а з початку року - на 5,3%. Реальні зарплати обвалилися на 7,4%. Пенсії в реальному вираженні (тобто з поправкою на інфляцію) стали меншими на 6,9%.

Напередодні повідомлялося, що за даними соцопитування, більш як половина росіян вважають реальною загрозу війни з країнами НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram