ГоловнаПолітика

НАБУ перевірить кандидатів у новий Верховний Суд

Корупціонерів намагатимуться не допустити в судову владу.

НАБУ перевірить кандидатів у новий Верховний Суд
Фото: 112.ua

Національне антикорупційне бюро України приєднається до процедури відбору суддів нового Верховного Суду України. Зокрема, НАБУ буде оцінювати претендентів на наявність корупційних ризиків.

Про це в середу домовилися директор бюро Артем Ситник і голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККСУ) Сергій Козьяков, повідомляється на сайті НАБУ.

"НАБУ як правоохоронний орган, який виконує також аналітичну функцію, буде брати активну участь в процесі формування Верховного Суду України. Ми підписали Меморандум з Вищою кваліфікаційною комісією суддів - тому будемо використовувати свої можливості для того, щоб максимально вивчити кандидатів і не допустити проникнення в нову судову владу людей з корупційними ризиками", - сказав Ситник.

Нагадаємо, що 7 листопада ВККСУ оголосила конкурс на 120 посад суддів у новому Верховному Суді України. З них 30 посад - в Касаційному адміністративному суді, 30 - в Касаційному суді, 30 - в кримінальному Касаційному суді і ще 30 - в Касаційному цивільному суді.

30 вересня конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів" набули чинності. Ліквідовуються Вищий господарський суд, Вищий адміністративний суд, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а вищим судом України стане створений заново Верховний Суд, в складі якого буде не більш як 200 суддів, що вдвічі менше, ніж зараз. У Верховному Суді буде п'ять підрозділів: Велика палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд.

Судді нового Верховного Суду будуть отримувати до 330 тис. гривень у місяць.

Верховний Суд подав до Конституційного Суду скаргу на свій перезапуск.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram