ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Відступаючи з Мосула, бойовики ІДІЛ прикрилися "живим щитом" із тисяч людей

Відступаючи з Мосула, бойовики ІДІЛ прикрилися "живим щитом" із тисяч людей
Боевики "Исламского государства"
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), які відступали з іракського міста Мосул, змусили 1,5 тис. сімей супроводжувати їх.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Людей силою виганяють з будинків або викрадають, щоб прикритися ними, як живим щитом, а потім вбити", - сказала прес-секретар Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

За її даними, під час відступу бойовиків з міста Хаммам аль Аліль терористи захопили 295 осіб - колишніх співробітників іракських правоохоронних органів. Їхня доля залишається невідомою.

Крім того, ООН має інформацію про захоплення в заручники 30 шейхів в місті Синджар в околицях Мосула; 18 з них були вбиті.

7 листопада представники іракської армії заявили, що лідер ІДІЛ Абу Бакр аль-Багдаді покинув обложене місто. "Джерела в розвідці підтвердили втечу терориста разом зі 150 сім'ями, якими він вирішив прикритися від авіаударів", - розповіли в прес-службі іракських збройних сил.

Наземна фаза операції зі звільнення Мосула від бойовиків ІДІЛ почалася на світанку 17 жовтня. У наступі беруть участь близько 60 тисяч солдатів іракської армії та курдських повстанців. За даними американської розвідки, безпосередньо в місті опір можуть чинити від 3,5 до 5 тисяч терористів, ще близько 2 тис. бойовиків діють в його околицях. У Мосулі перебуває до 1,5 млн мирних жителів.

Як повідомлялося напередодні, у Мосулі виявили могилу з обезголовленими тілами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram