ГоловнаПолітика

"ЛНР" узяла в полон суддю, який приїхав на похорон батька

Віталія Руденка сподіваються обміняти.

"ЛНР" узяла в полон суддю, який приїхав на похорон батька
Фото: runews.su

Бойовики "ЛНР" три тижні тому викрали суддю Апеляційного суду Луганської області Віталія Руденка, який їхав у не підконтрольний українській владі Краснодон на похорон батька.

Про це повідомив керівник волонтерської групи "Патріот", парламентер з питань обміну Олег Котенко в коментарі "Громадському радіо".

"Суддя домовлявся зі своїм знайомим із "ЛНР", що той йому допоможе зробити "зелену дорогу" і він зможе приїхати в місто Краснодон і поховати батьків", - сказав він.

За словами Котенка, після того як суддя заїхав на блокпост, його зупинили і перевірили документи, потім викликали представників "МДБ", які затримали Руденка.

"Одразу після затримання нам надійшов дзвінок про те, що таке сталося, і ми відразу підключилися до переговорного процесу. Люди, які його затримували, сказали, що жодних претензій не мають і, найімовірніше, його в понеділок відпустять. Ми чекали, але виявилося, що втрутилася [парламентер "ЛНР" з питання полонених] Оля Кобцева, і він піде на обмін", - додав парламентер.

Кілька днів тому Руденка звинуватили в "державній зраді" - суддю звинуватили в тому, що він нібито своїм рішенням заарештував директора водоканалу, через що "ЛНР" залишилася без води.

"Зараз він перебуває в "СІЗО". Його не катували", - сказав Котенко.

За його словами, полонений суддя не визнає своєї провини, проте, за інформацією дружини, він усе ж щось підписував.

Котенко також зазначив, що українська сторона офіційно не повідомляла про викрадення судді, сподіваючись на швидкий обмін. За його словами, Руденко є у списках на обмін.

Нагадаємо, в полоні в "ДНР" і "ЛНР" перебуває близько 110 осіб. Сепаратисти вимагають, щоб в обмін на їхнє звільнення влада України відпустила 600 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram