ГоловнаСвіт

Ізраїль відмовився від участі в непрямих переговорах з Палестиною за посередництва Франції

Палестинці дали згоду на участь у мирній конференції в Парижі, якщо вона відбудеться.

Ізраїль відмовився від участі в непрямих переговорах з Палестиною за посередництва Франції
Фото: www.ria.ru

Ізраїль офіційно відхилив запрошення Франції щодо участі в близькосхідній мирній конференції в Парижі наприкінці року, на якій повинні були пройти непрямі переговори з представниками Палестини.

Про це стало відомо після зустрічі представників Ізраїлю з французьким спецпредставником у регіоні П'єром Вімонтом у понеділок в Єрусалимі, повідомляє агентство Рейтер.

"Вони (представники Ізраїлю, - ред.) повідомили французькому посланнику чітко і недвозначно, що позиція Ізраїлю щодо просування мирного процесу і досягнення угоди можлива тільки через прямі переговори між Ізраїлем і Палестиною", - повідомили в канцелярії ізраїльського прем'єра.

Палестинці раніше узгоджували свою участь у конференції в Парижі, якщо вона відбудеться.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року ООН підвищила статус Палестини до держави-спостерігача. Тоді Париж підтримав цей крок. Таким чином, де-факто Палестину було визнано державою (раніше її розглядала ООН як "утворення") і, відповідно, отримала низку нових прав, у тому числі право звертатися до Міжнародного суду зі скаргами на дії Ізраїлю. Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян у країнах, де юрисдикція МКС визнається. Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, з-поміж іншого, визначить кордони Палестини: вони будуть зафіксовані по лінії розмежування, що передувала війні 1967 року - зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram