ГоловнаСвіт

У Швейцарії почалися переговори про об'єднання Кіпру

Лідери розділеного Кіпру мають намір досягти мирної угоди щодо возз'єднання острова до кінця 2016 року.

У Швейцарії почалися переговори про об'єднання Кіпру
Мустафа Акынджи, Пан Ги Мун, Никос Анастасиадис
Фото: EPA/UPG

П'ятиденні переговори під егідою ООН між президентом Республіки Кіпр Нікосом Анастасіадісом і президентом невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру Мустафою Акинджі почалися в Швейцарії.

Про це повідомляє Deutsche Welle

На відкритті переговорів генсек ООН Пан Гі Мун, який покидає посаду, заявив про можливість досягнення тривалої мирної угоди про возз'єднання розділеного Кіпру.

"Двоє лідерів висловили надію, що ця зустріч прокладе шлях до останнього етапу переговорів, відповідно до їх загальних прагнень зробити все можливе, щоб досягти рішення до кінця 2016 року", - сказав він, наголосивши на великих очікуваннях сторін.

Пан Гі Мун похвалив обох лідерів за досягнення "значного прогресу" під час мирного процесу, який почався півтора року тому. "Водночас залишається багато чутливих і складних питань", - зазначив генсек ООН.

У 1974 році "чорні полковники", які керували в Афінах, оголосили про приєднання Кіпру до Греції. Туреччина під приводом захисту турецького населення ввела свою армію на північну частину острова. Утворену там Турецьку республіку Північного Кіпру в світі визнала лише Туреччина.

У грудні 2015 року лідери розділеного Кіпру вперше записали спільне звернення до населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram