ГоловнаСвіт

Захід не зробив для Туреччини нічого хорошого, - Ердоган

Турецький лідер прокоментував арешти опозиційних депутатів.

Захід не зробив для Туреччини нічого хорошого, - Ердоган
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Захід не зробив для Туреччини нічого хорошого, і країна має намір вирішувати свої проблеми сама.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

"Захід не зробив для Туреччини нічого хорошого. Чого повинна чекати від Заходу Туреччина, якщо її вже впродовж 53 років змушують очікувати біля дверей Європейського Союзу", - сказав Ердоган.

За його словами, Туреччина сама буде вирішувати свої проблеми.

"На тлі подій за останні три роки Туреччина змінила свій погляд на те, що відбувається, і намітила для себе новий шлях", - відзначив турецький лідер.

Він також пообіцяв робити все необхідне для добробуту народу і процвітання країни.

Крім цього, Ердоган прокоментував арешт депутатів опозиційної Демократичної партії народів.

"Як голова держави я намагаюся в міру можливості відслідковувати роботи, що проводяться в Туреччині в рамках цілей 2023 року, а також перебіг реалізації великих проектів. Але є питання, з приводу яких необхідно інформувати громадськість. Серед таких - юридичний процес щодо депутатів, які надавали підтримку терористам РПК", - сказав Ердоган.

Минулого тижня турецький суд заарештував вісьмох із дванадцяти членів парламенту Туреччини від опозиційної партії. Серед затриманих - обидва лідери політсили Селахаттін Демірташ і Фіген Юксекдаг.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час були узгоджені 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковані, а щодо чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в Союзі.

18 жовтня 2015 року Меркель пообіцяла Туреччині вступ в ЄС в обмін на угоду стосовно біженців. Давутоглу зі свого боку тоді заявив, що Анкара розраховує на запровадження безвізового режиму з країнами-членами ЄС до липня 2016 року. Він зазначив, що угода про реадмісію має сприяти вирішенню проблеми мігрантів.

У липні 2016 року ЄС виключив введення безвізового режиму з Туреччиною в 2016 році. Брюссель зажадав, щоб передусім Анкара виконала нормативи, перераховані в списку з 72 пунктів, при чому деякі з них стосуються внесення змін до чинного законодавства Туреччини.

Крім того, критику ЄС викликала перспектива повернення смертної кари в Туреччині. Про ймовірне введення смертної кари влада країни почала говорити після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

15 серпня Туреччина зажадала від ЄС скасування віз до кінця жовтня.

16 вересня турецький віце-прем'єр заявив, що Туреччина провела всі необходні реформи для вступу в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram