ГоловнаСвіт

Курди почали наступ на сирійську "столицю" ІДІЛ Ракку

Підтримувані США загони спробують звільнити місто в той час, доки в Іраку йде битва за Мосул. 

Курди почали наступ на сирійську "столицю" ІДІЛ Ракку
Фото: EPA/UPG

Курдська коаліція, яка діє на півночі Сирії за підтримки США, в неділю оголосила про початок наступальної операції на Ракку. Це місто вважається головною твердинею терористичного угруповання "Ісламська держава".

Як повідомляє BBC, наступ буде підтримано авіацією західних країн.

Для того щоб взяти Ракку, курдам потрібно пройти з боями ще близько 50 кілометрів. Туреччина не братиме участі в цій операції, оскільки вважає терористами курдські загони, що входять до "демократичних сил", і заявляє, що не прийме ролі курдів у звільненні Ракки.

Три тижні тому іракська армія почала операцію зі звільнення від бойовиків ІДІЛ другого за величиною іракського міста Мосула. Згідно з даними аналітичної групи IHS за жовтень 2016 року, джихадисти втратили близько 16% території, яку вони утримували на початку цього року, а з січня 2015 року вони втратили понад чверть контрольованої ними території.

"США дуже хотіли почати наступ на Ракку тоді ж, коли розгортається битва за Мосул в Іраку, щоб джихадисти ІД не розпочали відступ на територію Сирії. Однак наступ на Ракку буде ще складнішим, ніж битва за Мосул, оскільки - попри те, що всі сторони сирійського конфлікту виступають проти ІД - вони водночас воюють і між собою, а ще одна, гібридна війна ще більше ускладнює ситуацію", - зазначає кореспондент BBC у Туреччині.

Бойовики ІДІЛ утримують Ракку з січня 2014 року.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram