ГоловнаПолітика

МВС підготувало пропозиції щодо розширення прав поліцейських

Будуть внесені зміни в КУпАП і закони "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію".

Міністерство внутрішніх справ завершило розробку концепції щодо розширення повноважень поліцейських.

Цей документ, який опинився в розпорядженні "Дзеркала тижня", стосується трьох нормативних актів: Кодексу адміністративних правопорушень (КУпАП), а також законів "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію".

Зміни в КУпАП:

  1. Посилення відповідальності за залишення місця ДТП аж до позбавлення права водіння транспортним засобом (ТЗ).
  2. Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години, а у випадках, коли за вчинення адміністративного правопорушення передбачено стягнення у вигляді адміністративного арешту, а також коли особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, перебуває в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння і може завдати шкоди собі чи оточуючим, - не більш як 24 години.
  3. Удосконалюється система тимчасового затримання ТЗ, встановлюється список таких обставин (якщо ТЗ розташовано на залізничних переїздах; на трамвайних коліях; на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними; в тунелях; на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків; на перехрестях і ближче 10 м від краю перехресної проїзної частини; і т.ін.).
  4. Скасовується обов'язковість наявності двох свідків при здійсненні поліцейськими огляду водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Зміни до Закону України "Про дорожній рух":

  1. Установлюється обов'язок водія передати, а не висунути поліцейському документи для перевірки.
  2. Заборона виходити водієві та пасажирам з машини без дозволу поліцейського.

Зміни до Закону України "Про Національну поліцію":

  1. Установлюється обов'язок поліцейського незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби здійснювати всі можливі заходи для захисту осіб від протиправних посягань (принцип безперервності).
  2. Установлюється, що поліцейський зобов'язаний пред'явити особі посвідчення способом, який дає можливість особі ознайомитися з інформацією, викладеною в ньому.
  3. Упроваджується система ідентифікації захисного спорядження, яке використовують поліцейські підрозділів особливого призначення.
  4. Поліцейський під час застосування поліцейського заходу має право звертатися до осіб з обов'язковими для виконання вимог і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу, забезпечення безпеки поліцейського й інших осіб, а також для запобігання можливості скоєння протиправних дій. Поліцейський не має права висувати злочинні вимоги, а також вимоги, виконання яких створить загрозу життю або здоров'ю особи, або принизить її честь і гідність.
  5. Установлюється додаткове обґрунтування зупинки транспортного засобу, а саме - обґрунтована підозра, що водій транспортного засобу перебуває у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції.
  6. Установлюється необхідність розробки на впровадження термінів і порядку зберігання фото- і відеозаписів.
  7. Удосконалюється система застосування спеціальних засобів, а саме впроваджується право поліцейського на застосування спеціальних засобів при затриманні особи, яка вчинила правопорушення і чинить опір поліцейському або намагається втекти.
  8. Кожна особа, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, зобов'язана неухильно виконати вимогу поліцейського, крім виконання явно злочинної вимоги або розпорядження. Особа, яка виконала вимогу або розпорядження поліцейського, має право оскаржити рішення або дії поліцейського в установленому порядку. Кожна особа має право здійснювати фото- і кінозйомку, відеозапис поліцейського під час виконання службових обов'язків в публічних місцях, якщо це не створює перешкод для здійснення ним правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ вирішило внести в парламент пакет законів про розширення прав поліцейського за принципом "презумпція правоти поліцейського". Ці зміни ініційовані після того, як вранці 25 вересня патрульний екіпаж у Дніпрі розстріляно порушником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram