ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ підтвердив, що скандальний тендер у "Южному" скасовано

Рішення було прийнято 3 листопада через "офшорність" учасників.

АМКУ підтвердив, що скандальний тендер у "Южному" скасовано
Фото: wersupply.com.ua

Антимонопольний комітет увечері 3 листопада скасував скандальний тендер у морському порту "Южний" через невідповідність допущених до торгів учасників тендерній документації. Про це повідомив в.о. голови АМКУ Андрій Вовк.

"Якщо вони не відповідають вимогам, замовник зобов'язаний скасувати процедуру закупівлі. У цьому випадку так не було зроблено. Постійна адміністративна колегія АМКУ розглянула пропозиції всіх учасників. Було встановлено невідповідність. У зв'язку з цим було прийнято рішення про скасування процедури закупівлі", - цитують Вовка "Українські новини".

Директор голландського представництва "Ван Оорд України" Ігор Тининика назвав рішення АМКУ справедливим, але вказав, що воно було прийнято завдяки суспільному резонансу.

"Це результат величезної роботи не тільки нашої, а й депутатського корпусу, і громадськості, які щодня привертали увагу до цього тендеру і домагалися справедливості. Рішення АМКУ абсолютно справедливе. І слава Богу, що в нашій країні починаються такі зміни, які дозволяють сподіватися на те, що в найближчому майбутньому процедура держзакупівель стане прозорою і справедливою", - підкреслив Тининика.

Він також додав, що АМКУ був змушений скасувати тендер, оскільки присутність у торгах компанії з офшорними власниками "Ян Де Нул Україна" прямо суперечить законодавству про держзакупівлі. "Очевидна причина скасування - вибір компанії в якості переможця, у якій, як виявилося, 55% статутного капіталу належить кіпрському офшору, що дозволяє потім вивести державні кошти в офшорну зону", - пояснив Тининика.

За словами представника "Ван Оорд" в Україні Лариси Абросимової, скасуванню тендеру передувала велика робота також з боку центрального офісу "Ван Оорд" у Голландії, у тому числі через дипломатичні канали.

"Були 2 листи, адресовані прем'єр-міністру, і я думаю, що рішення прем'єра було пов'язане з тим, що до нього з усіх джерел - від голландської фірми, від посольства України в Голландії, від посольства Голландії в Україні надходили ці відомості", - розповіла Амбросимова.

Тим часом, як вважає Ігор Тининика, скасування тендеру ще не означає, що процедура торгів повторно буде проведена зважено і справедливо, навіть якщо буде здійснюватися через систему ProZorro.

"Порт "Южний" не змінився - ті самі люди, які, як показав висновок АМКУ, неправомірно поводилися з нами як учасниками і з багатьма іншими учасниками - вони знову будуть організовувати новий тендер. Логічно очікувати, що навіть якщо тендер буде організовано через ProZorro, ми на виході отримаємо таку саму дискримінаційну картинку, яка була в цьому тендері. Тому мені здається, що тут повинна бути воля Міністерства інфраструктури - щоб поміняти саму суть підходу до таких масштабних тендерів", - резюмував інвестор.

21 жовтня прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив скасувати скандальний тендер у порту "Южний". Тендер став предметом розслідування з боку Міністерства інфраструктури, правоохоронних органів, АМКУ, оскільки пропозиція переможця компанії "Ян Де Нул Україна" була найдорожчою серед усіх запропонованих. Причиною розслідування також стало і те, що через 2 місяці після оголошення конкурсу в "Ян Де Нул Україна" контрольний пакет акцій (55%) продали двом офшорним підприємствам із Кіпру, а директором призначили помічника народного депутата Сергія Фаєрмарка ("Народний фронт").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram