ГоловнаЕкономікаДержава

Кличко просить Гройсмана допомогти зі збором акцизу з палива

Частина учасників ринку ухиляється від сплати роздрібного акцизу.

Кличко просить Гройсмана допомогти зі збором акцизу з палива
Фото: avto-gs.ru

Київська міська держадміністрація (КМДА) просить уряд підтримати ініціативу про включення роздрібного акцизу з нафтопродуктів у базовий акциз, а також вказує на річні втрати столиці в розмірі 226 млн грн через ухилення від сплати цього податку.

Про це йдеться в листі на адресу прем'єр-міністра за підписом мера столиці Віталія Кличка, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Існують проблеми в адмініструванні цього податку в частині роздрібної торгівлі нафтопродуктами, що призводять до втрат для місцевих бюджетів. За оцінками фахівців галузі нафтопродуктів, сумарні втрати місцевих бюджетів з цього джерела у 2016 році становлять 1,7 млрд грн. Для бюджету Києва такі втрати оцінюють у розмірі 222,6 млн грн. При цьому органи місцевого самоврядування не мають інструментів контролю недобросовісних платників", - йдеться в листі.

У КМДА зазначають, що об'єднання роздрібного та базового акцизу з нафтопродуктів із подальшим розщепленням коштів через держмеханізми змогло б вирішити цю проблему.

"Прошу вашої, шановний Володимире Борисовичу (Гройсман - ред.), підтримки і відповідних доручень щодо опрацювання запропонованого механізму", - резюмує голова КМДА.

Як повідомляли, Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує Державній фіскальній службі включити роздрібний акциз на нафтопродукти в базову ставку на їх імпорт та виробництво. Необхідність цього кроку пояснюється тим, що частина учасників ринку ухиляється від сплати роздрібного акцизу (на сьогодні становить EUR0,042 за літр).

За розрахунками експертів "Консалтингової групи А-95", розмір втрат місцевих бюджетів від нинішньої системи "роздрібних" акцизів становитимуть не менш ніж 2 млрд грн за підсумками 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram