ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ збільшив штраф "Газпрому" до 172 млрд гривень

Сума боргу подвоїлася за рахунок пені за прострочення.

АМКУ збільшив штраф "Газпрому" до 172 млрд гривень
Фото: EPA/UPG

Антимонопольний комітет України подвоїв суму накладеного на російський "Газпром" штрафу. Це сталося через нарахування пені за прострочення сплати.

Про це під час розгляду позову до "Газпрому" в Господарському суді Києва повідомив представник АМКУ.

"За прострочення 140 днів нараховувалася пеня в розмірі 180,5 млрд гривень. Разом із тим, відповідно до ст. 56 закону "Про захист економічної конкуренції", розмір пені не може перевищувати розмір штрафу, тому Антимонопольним комітетом подано позов про стягнення 85,966 млрд гривень штрафу і 85,966 млрд гривень пені", - сказав він.

Пеня розраховується в розмірі 1,5% від розмірів позову за кожен день прострочення (близько 1,289 млрд гривень).

Позов до Господарського суду Києва про стягнення штрафу було подано 5 жовтня. У понеділок, 30 жовтня, відбулося засідання у справі. Наступне призначено на 21 листопада. До цього часу сторони повинні підготувати свої заперечення по суті позову.

Нагадаємо, 22 січня Антимонопольний комітет заявив про накладення штрафу на "Газпром" у розмірі майже 86 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему у 2009-2015 роках. Термін виконання рішення комітету минув 4 травня.

Це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд було встановлено 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень було оштрафовано асоціацію "Меблідеревпром" і її 14 учасників. Втім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Більшість рішень комітету оскаржується (і часто успішно) відповідачами в судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram