ГоловнаСвіт

Проти мирного населення Алеппо застосували хімзброю

Сторони конфлікту звинуватили один одного в застосуванні хлорного газу

Проти мирного населення Алеппо застосували хімзброю
Фото: EPA/UPG

Сторони військового конфлікту в Алеппо - сирійські урядові війська і повстанці - звинуватили один одного у здійсненні газових атак, повідомляє DW.

Сирійські державні ЗМІ повідомили в неділю, 30 жовтня, про газові атаки, нібито скоєні повстанцями. Про те, що повстанці обстрілювали один з районів Алеппо, підконтрольний урядовим військам, набоями, які містили "отруйний газ", інформувала Sana. Про смертельні випадки державне агентство не повідомляло.

Керівник університетського госпіталю в Алеппо Ібрагім Хадід розповів державному сирійському телеканалу, що 36 осіб "включно з цивільними і військовими постраждали в результаті вдихання токсичного хлорного газу, випущеного терористами", повідомляє інформагентство AFP.

Близький до опозиції Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини підтвердив дані про випадки смертей внаслідок задухи серед бійців урядових військ у двох районах на лінії зіткнення в Алеппо. Водночас у центрі не підтвердили, що причиною таких випадків був хлорний газ.

Представник однієї з повстанських груп в Алеппо у коментарі Reuters відкинув звинувачення. Зате повстанці заявили, що урядові війська атакували один з підконтрольних їм районів хлорним газом, і виклали в інтернет відео, які повинні підтвердити їх версію.

28 жовтня сирійські повстанці оголосили про початок великого наступу на урядові війська в Алеппо.

За даними AFP, в результаті обстрілів західних районів Алеппо, скоєних повстанцями, протягом двох днів загинули щонайменше 38 цивільних, серед них - 14 дітей. Всього з ранку п'ятниці поранені вже 250 осіб.

Ситуація в Алеппо в останні кілька місяців різко загострилася. Країни Заходу звинувачують владу Сирсії та Росію у бомбардуваннях мирних жителів і помірної опозиції. Дамаск і Москва усі звинувачення відкидають, стверджуючи, що завдають ударів лише по терористах "Ісламської держави".

Запеклі бої поновилися в Алеппо після того, як в суботу, 22 жовтня, завершився триденний режим припинення вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram