ГоловнаПолітика

Бальцерович назвав підвищення мінімальних зарплат "неприємним сюрпризом"

Про рішення Кабміну не знали радники і міжнародні партнери України.

Бальцерович назвав підвищення мінімальних зарплат "неприємним сюрпризом"
Лешек Бальцерович
Фото: president.gov.ua

Представник президента в Кабінеті Міністрів, співголова Стратегічної групи радників Лешек Бальцерович заявив, що підвищення мінімальної зарплати виявилося "неприємним сюрпризом", про який не знали радники і міжнародні партнери України.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє УНІАН.

"Неприємний сюрприз був вчора. Я хочу сказати, що ні я, і ніхто з міжнародних організацій не знав про це, що буде збільшення на 100% мінімальної зарплати. Що ще важливо - ми не мали можливості ознайомитися з калькуляцією, на яку спирається це рішення", - сказав Бальцерович.

Він також зазначив, що це стало другим "неприємним сюрпризом" від влади в цьому році. Першим було продовження мораторію на продаж сільгоспземель.

"Я не проти того, щоб було менше бідних людей. Але бідність усувається шляхом економічного зростання, а прискорення зростання потребує прискорення реформ", - зазначив Бальцерович.

Він пояснив, що таке рішення не можна ухвалювати раптово, воно вимагає безлічі розрахунків: по-перше, як це вплине на видаткову частину бюджету; по-друге, що буде з пенсійною системою і тіньовою економікою?

Також радник зазначив, що не вказано кількість законів, які необхідно буде змінити в зв'язку з ростом мінімальної зарплати.

Бальцерович повідомив, що був украй здивований пропозицією голови Державної фіскальної служби про підвищення мінімальної зарплати більше ніж на 100% без всякого виправдання.

"Здається, що це змагання в популізмі всередині самого уряду", - сказав він.

Нагадаємо, 26 жовтня на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Володимир Гройсман несподівано заявив, що уряд вирішив закласти в проект держбюджету до другого читання підвищення мінімальної зарплати з 1600 гривень до 3200 гривень. Причому це повинно відбутися вже з 1 січня.

Увечері президент Петро Порошенко в своєму відеозверненні до українців заявив, що підвищення мінімальної зарплати торкнеться 4 млн громадян і доручив зробити так, щоб це рішення не підвищило жодного податку.

Раніше Кабмін пропонував підвищити мінімальну зарплату з 1 травня до 1684 грн і з 1 грудня до 1762 грн.

Зараз мінімальну зарплату встановлено на рівні 1450 гривень, з 1 грудня вона збільшиться до 1600 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram