ГоловнаПолітика

В АП назвали вимоги до "дорожньої карти" виконання Мінських угод

Україна вимагатиме розпуску всіх фейкових структур "ДНР" і "ЛНР". 

В АП назвали вимоги до "дорожньої карти" виконання Мінських угод
Константин Елисеев
Фото: Макс Левин

Президент України Петро Порошенко на зустрічі в нормандському форматі в Берліні окреслив п'ять ключових позицій, на занесенні яких у "дорожню карту" виконання Мінських угод наполягає українська сторона, повідомив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Президент України на саміті в Берліні чітко окреслив 5 ключових т.зв. червоних ліній, які для української сторони є принципово важливими і мають бути відображені в майбутній "дорожній карті", - сказав Єлісєєв у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, перша позиція - це питання неконтрольованої на цей час ділянки українсько-російського кордону. "Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна, нарешті, отримати безперешкодний доступ на всю тимчасово окуповану територію, включаючи кордон. І, як це було передбачено пунктом 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України і РФ", - пояснив він.

За його словами, у "дорожній карті" також потрібно чітко виписати, яким чином Україна відновить повний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону відповідно до комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

"Друге - це питання виведення російських військ і озброєння. Ми повинні мати чітке бачення того, коли і як буде відбуватися виведення численної російської армії з української території, включаючи російську техніку", - сказав Єлісєєв.

Третє, за його словами, це гарантування безпеки можливих місцевих виборів силами міжнародного компонента.

"Четверте - це питання, пов'язане з розпуском усіх фейкових структур так званих "ДНР/ЛНР", створених після 2014 року. Тільки уявіть: сьогодні в Донецьку функціонують 24 псевдоміністерства і відомства, серед яких так зване міністерство закордонних справ. А в Луганську і понад те. Всі вони були створені для імітації так званої державності на цих територіях", - зазначив заступник голови АП.

І п'яте, за словами Єлісєєва, це негайне звільнення всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях, і українських політв'язнів, які утримуються у в'язницях на території РФ.

Він додав, що є й інші важливі напрямки, наприклад, економічні та соціальні питання, але ці п'ять є ключовими вимогами української сторони в контексті підготовки майбутньої "дорожньої карти".

Усі свої пропозиції, за словами заступника голови АП, українська сторона передала своїм партнерам по "Нормандському формату". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram