ГоловнаПолітика

СБУ вважає автентичними більшість документів з "пошти Суркова"

Ідентичні матеріали знайшли в одного з лідерів закарпатських сепаратистів.

СБУ вважає автентичними більшість документів з "пошти Суркова"

Служба безпеки України вважає правдоподібними документи з приводу Закарпаття, які 24 жовтня оприлюднили хакери, котрі нібито зламали електронну пошту помічника президента Російської Федерації Владислава Суркова.

Про це заявив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук в ефірі 112 каналу.

"Ми досліджуємо ці документи, виявилося, що зміст окремих файлів, які були оприлюднені, збігається з документальними матеріалами, які ми вилучали під час обшуку в рамках кримінального провадження, пов'язаного з розслідуванням сепаратистських рухів на Закарпатті. План із забезпечення федерального статусу Закарпаття, план заходів із просування федерального статусу Закарпатської області й деякі інші документи збігаються слово в слово з документами, які були вилучені в одного з організаторів сепаратизму на Закарпатті. Ця особа тривалий час працювала під контролем російських спецслужб і нині перебуває, як мені відомо, на території Російської Федерації", - сказав Ткачук.

Прізвище цієї людини він не назвав, заявивши тільки, що йдеться про одного з лідерів русинського руху, прізвище якого починається на букву "г". Імовірно, мова про Петра Гецка.

З приводу плану "Шатун" Ткачук сказав, що він "відповідає тим планам, які ми як Служба бачимо, намагаються реалізувати російські спецслужби".

"Більшість документів ми фактично підтвердили, їх автентичність, їх відповідність документам, які раніше вилучали", - підсумував він.

Нагадаємо, хакерська організація "КіберХунта" заявила про доступ до е-mail-листування помічника російського президента Владислава Суркова. У ній нібито виявилися план заходів щодо дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні та документ про створення республіки на території Закарпаття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram