ГоловнаПолітика

Луценко забрав у департаменту Горбатюка справу Януковича (оновлено)

У ГПУ створено нове управління, яке займатиметься екс-президентом.

Луценко забрав у департаменту Горбатюка справу Януковича (оновлено)
Сергей Горбатюк
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура створила зі 63 співробітників Управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, яке повинно завершити слідство і передати в суд кримінальну справу проти колишнього президента України Віктора Януковича.

Про це повідомила прес-служба ГПУ в понеділок.

Провадження проти Януковича стосується узурпації влади, розвалу економіки, погіршення обороноздатності України, привласнення державної резиденції "Межигір'я" й інших епізодів.

Раніше цією справою займався Департамент спеціальних розслідувань на чолі із Сергієм Горбатюком. Тепер Горбатюку і 56 його співробітників залишили тільки розслідування і передачу до суду справ Майдану.

Оновлення. Адвокатська дорадча група, яка відстоює інтереси сімей Небесної сотні, вказує, що рішення Луценка призведе до виведення з-під кримінальної відповідальності Віктора Януковича, Віктора Пшонки, Віталія Захарченка, Олександра Клименка, Сергія Курченка, Сергія Арбузова й інших.

За даними групи, у Горбатюка можуть забрати всі справи проти оточення Януковича і з приводу Майдану.

"За планом, озвученим Юрієм Луценком, усі ці справи об'єднають разом зі справами Клименка, Курченка й ін., які розслідуються військовою прокуратурою, і до кінця року направлять об'єднану справу, яка буде налічувати 5000 томів, до суду в межах заочного провадження", - сказано в повідомленні.

Адвокати вказують, що під час об'єднання справ протягом року закінчення розслідування визначатимуть за найменшим з тих, які об'єднують.

"Тобто залишається два-чотири місяці. І вони 100% минуть до передачі справи в суд. Часу, відведеного законом для заочного розслідування, не вистачить навіть для ознайомлення зі справою захистом і потерпілими. Не кажучи вже про завершення розслідування. Навіть суто арифметично вже зараз не вистачає термінів для ознайомлення з 5000 томів до закінчення річного терміну розслідування і терміну, відведеного законом про заочне провадження. Це унеможливить призначення судом обвинувального акта до розгляду і винесення вироків", - сказано в повідомленні.

На думку організації, генпрокурор Юрій Луценко виводить з-під відповідальності і самого Януковича, і всю групу можновладних чиновників, щодо яких будуть об'єднані справи й оголошено про завершення розслідування.

"Зворотного шляху немає. Потім переграти і відновити розслідування або відправити справу до суду за загальним (не заочним) порядком КПК не дозволяє. Після закінчення року на досудове розслідування відновити термін також неможливо", - підсумували адвокати.

Нагадаємо, 22 жовтня стало відомо, що генеральний прокурор Юрій Луценко нещодавно оголосив Горбатюку догану за неналежне розслідування кримінальних проваджень проти Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram