ГоловнаСвіт

Спецслужбам Німеччини дозволили стежити за громадянами

Бундестаг прийняв закон, що розширює повноваження спецслужб.

Спецслужбам Німеччини дозволили стежити за громадянами

У Німеччині депутати бундестагу більшістю голосів прийняли закон про реформу контролю та повноваження Федеральної розвідувальної служби (BND), який значно розширює права цього відомства.

Про це пише Deutsche Welle.

"Після перемоги над націонал-соціалістами в Німеччині було вирішено розділити спецслужби, віддавши зовнішній розвідці BND функції спостереження за межами країни, а Федеральному відомству з охорони конституції - право стежити за безпекою всередині держави. Так ось, історичним новий закон може стати тому, що він дасть BND право стежити за власними громадянами всередині Німеччини", - пише видання.

Розширяться повноваження спецслужб і в питаннях обсягу прослуховування. Якщо раніше BND мала право збирати інформацію, яка проходить тільки по одному з великих інтернет-каналів і тільки на 20% від трафіку, який проходить, то тепер отримає право на прослуховування всіх інтернет-каналів і на всі 100%.

Законопроект також передбачає і збільшення підстав для прослуховування. Якщо раніше це було вісім чітко сформульованих категорій, серед яких: боротьба з тероризмом, кіберзлочинність і незаконний трафік людей, то тепер з'явилися і більш розпливчасті - наприклад, пошук "інших відомостей зовнішньополітичного значення або таких, що мають значення з погляду політики безпеки".

З критикою нового законопроекту виступили багато юридичних та журналістських профспілок Німеччини, серед яких провідні суспільно-правові телеканали ARD і ZDF. Представники журналістів вимагали переробити закон так, щоб заборонити збирання даних про людей, які мають право не давати показання, а це насамперед журналісти та юристи.

Проти законопроекту виступили і представники багатьох міжнародних громадських структур, починаючи від уповноваженої ОБСЄ з питань свободи ЗМІ та спецдоповідача ООН і закінчуючи "Репортерами без кордонів". Останні вимагають захистити від прослуховування насамперед іноземних журналістів.

Нагадаємо, польській спецслужбі дозволили прослуховувати іноземців, підозрюваних у тероризмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram