ГоловнаПолітика

Припинити повноваження суддів КС дуже проблематично, - заступник голови АП

Закон про Конституційний Суд напрацьовують експерти і вчені-конституціоналісти

Припинити повноваження суддів КС дуже проблематично, - заступник голови АП
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов заявив, що навіть на конституційному рівні припинити повноваження суддів Конституційного Суду дуже проблематично. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Конституція встановлює підстави для припинення повноважень і звільнення суддів Конституційного Суду. Якщо таких підстав немає, то будь-яка така дія буде антиконституційною. Якщо ми будемо формувати КС у неконституційний спосіб, то яких рішень можна від нього очікувати?" - зазначив Філатов.

На запитання, чому не були закладені умови поновлення КС у конституційні зміни ще на етапі їх напрацювання, він відповів:

"Навіть на конституційному рівні припинити повноваження суддів КС дуже проблематично. І країни, які намагалися це робити, мали суттєві проблеми. Подивіться, що відбувається з Конституційним Судом у Польщі. І яка реакція у Ради Європи, ЄС".

Філатов також повідомив, що підготовка законопроекту "Про Конституційний Суд України" в рамках судової реформи зараз відбувається в робочій групі, до складу якої входять винятково фахівці та науковці-конституціоналісти.

"Їм дано повний карт-бланш. Від Адміністрації Президента на засіданнях присутній тільки секретар, який записує пропозиції.

Наскільки мені відомо, в рамках робочої групи ведуть доволі гострі дискусії. Природно, є професійні, наукові амбіції. Ці дискусії за своєю інтенсивністю можуть зрівнятися хіба що з політичними. Але, попри це, експерти дійшли консенсусу з приводу низки основних питань", - розповів заступник голови АП.

За його словами, презентація напрацювань робочої групи відбулася місяць тому на круглому столі в Києво-Могилянській академії. "Зараз потрібно все звести безпосередньо в текст законопроекту і винести його на обговорення в публічну площину. І вже за результатами цих обговорень доопрацювати і подати в парламент", - додав Філатов.

Нагадаємо, 30 вересня набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя. Продовжуючи конституційні зміни, необхідно ухвалити Закон "Про Вищу раду правосуддя", "Про Конституційний Суд", "Про Вищий Антикорупційний Суд", "Про адвокатуру", внести правки в кілька процесуальних кодексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram