ГоловнаКультура

Рада підтримала в першому читанні законопроект про обмеження ввезення антиукраїнських книг

Урядовий законопроект підтримали 250 депутатів.

Рада підтримала в першому читанні законопроект про обмеження ввезення антиукраїнських книг
Фото: пресс-служба президента

Парламент підтримав у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту".

Як повідомляють на сайті ВР, законопроект, внесений Кабміном, підтримали 250 народних депутатів.

Законопроект вносить зміни до законів про друковані засоби масової інформації і про видавничу справу.

Зокрема, проект передбачає заборону "популяризації або пропаганди органів держави-агресора і їхніх дій, які створюють позитивний образ працівників держави агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують або визнають правомірною окупацію території України". Аналогічну норму містить пункт про книговидання.

Зміни до закону про видавничу діяльність передбачають обмеження ввезення, випуску та розповсюдження продукції, що містить заклики ліквідувати незалежність України, змінити конституційний лад насильницьким шляхом, порушити суверенітет і територіальну цілісність України тощо.

Ввезення видавничої продукції з країни-агресора запропоновано відрегулювати окремо: той, хто хоче ввезти в Україну таку продукцію обсягом понад 10 екземплярів, повинен подати заявку в уповноважений орган. Той, своєю чергою, формує експертну раду, що складається з представників органів державної влади, спілок, представницьких асоціацій, експертного середовища, діячів культури, психіатрів і експертів у сфері інформації. Ця рада і буде оцінювати продукцію, яку хочуть ввезти з РФ і легально поширити в Україні.

"Критерії оцінки видавничої продукції, яка дозволена для поширення на території України, розробляються і затверджуються уповноваженим органом", - йдеться в законопроекті.

Нагадаємо, на початку року народний депутат від "Народного фронту" Остап Семерак запропонував ввести ембарго на ввезення книг та іншої друкованої продукції з Росії. Пропозиція спровокувала бурхливе обговорення серед книговидавців і книготорговців, частина яких підтримала цю пропозицію, а частина розкритикувала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram