ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ заборонив російські платіжні системи

Регулятор, втім, дозволив банкам завершити операції.

НБУ заборонив російські платіжні системи

Національний банк України розіслав банкам телеграми з вимогою припинити операції з російськими платіжними системами, виконуючи рішення РНБО про нові санкції.

"НБУ підготував роз'яснення і розіслав телеграми кожному банку-учаснику про припинення прийому переказів через російські платіжні системи та завершення всіх розрахунків", - сказала начальник управління нагляду за платіжними системами НБУ Олена Махаєва на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

Однак, за її словами, в телеграмах не зазначено терміну припинення розрахунків, що дозволить банкам завершити їх у звичайних умовах з урахуванням необхідного часу.

НБУ також зобов'язав банки повернути регулятору свої свідоцтва про реєстрацію в російських платіжних системах.

За даними Махаєвої, зараз в Україні працюють шість російських платіжних систем. Вона спрогнозувала, що у зв'язку з припиненням їхньої дії банки перескерують грошові потоки на 12 інших зареєстрованих міжнародних систем. При цьому Махаєва зазначила, що тарифи міжнародних платіжних систем є конкурентними, всупереч загальноприйнятій думці про їхню дорожнечу.

Нагадаємо, напередодні Україна розширила санкції проти Росії, заборонивши, серед іншого, діяльність російських платіжних систем "Золотая корона", "Колибри" (управляє Сбербанк Росії), "Международные денежные переводы Лидер", "Юнистрим", Anelik і Blizko (управляє "Связь-Банк").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram