ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Міноборони Росії запустило закритий військовий інтернет

У російському військовому інтернеті є свої сайти, які можна дивитися тільки через комп'ютери, сертифіковані службою захисту держтаємниці.

Міноборони Росії запустило закритий військовий інтернет
Фото: 4everfoto.blogspot.com

Міноборони Росії завершило створення військового інтернету - комунікаційної системи під офіційною назвою "Закритий сегмент передачі даних" (ЗСПД).

Про це повідомляє газета "Известия" з посиланням на представника оборонного відомства, знайомого з ситуацією.

"У цей момент формування мережі ЗСПД завершено. Останні роботи закінчили наприкінці літа цього року, після чого мережа функціонує в повному обсязі. Тепер ми плануємо її розширювати, встановивши додаткові термінали в військових частинах і установах", - цитує видання свого співрозмовника.

Відзначають, що військова мережа не з'єднана з глобальним інтернетом і має свій електронний поштовий сервіс, за яким дозволено передавати секретну інформацію, включаючи документи з грифом "Особливої важливості".

Джерело газети пояснило, що частково військовий інтернет розгорнуть на орендованій інфраструктурі "Ростелекому", а місцями - на власній розподіленій інфраструктурі Міноборони. У кожній військовій частині стоять сервери, які шифрують інформацію, розбивають на декілька пакетів і передають далі. Доступ у серверні приміщення строго обмежений.

За даними "Известий", у військовому інтернеті є свої сайти, які можна дивитися тільки через комп'ютери, сертифіковані службою захисту державної таємниці. Підключення до цих комп'ютерів сторонніх несертифікованих пристроїв (флеш-накопичувачів, принтерів, сканерів) неможливе, при цьому кожна спроба підключити куплену в магазині флешку контролюється спеціальним програмним забезпеченням і фіксується.

Нагадаємо, у вересні ЗМІ повідомили про плани влади Росії розшифровувати весь інтернет-трафік росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram