ГоловнаПолітика

ГПУ повідомила про підозру колишньому голові Вищого госпсуду і його заступникові

Віктор Татьков і Артур Ємельянов призначали суддів для розгляду справ у ручному режимі.

ГПУ повідомила про підозру колишньому голові Вищого госпсуду і його заступникові
Виктор Татьков и Артур Емельянов
Фото: Facebook\Юрий Луценко

Колишнім голові та заступнику голови Вищого господарського суду України Віктору Татькову й Артуру Ємельянову повідомлено про підозру.

Про це написав генпрокурор Юрій Луценко в фейсбуці.

"Департаментом спецрозслідування ГПУ за результатами зібраних доказів повідомлено про підозру колишнім голові та заступнику Вищого господарського суду України (а нині суддям цього суду) Ємельянову і Татькову в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України. Слідство має докази того, що ці особи в 2011-2014 роках фактично підпорядкували собі систему прийняття судових рішень. Досліджується близько 7000 випадків незаконного втручання в автоматизовану систему розподілу справ і заяв, втручання в діяльність суддів з метою винесення ними потрібних зловмисникам неправосудних рішень у господарських судах усіх інстанцій", - зазначив він.

Нагадаємо, Віктора Татькова, який очолював Вищий госпсуд при Вікторі Януковичу, у вересні звільнила Рада з посади судді в порядку люстрації. Втім на сайті Вищого госпсуду він досі вказаний в списку суддів, як і Ємельянов.

Минулого року Держфінмоніторинг домігся арешту 13 млн швейцарських франків (майже 300 млн гривень) на закордонних рахунках судді Артура Ємельянова. Разом з тим, як повідомили ЗМІ, банкір, колишній співвласник банку "Родовід" Сергій Дядечко допоміг Ємельянову уникнути арешту цих коштів. Дядечко підтвердив у суді, що панамська компанія Restwood Products Corporation, рахунком якої в банку Liechten Steinische Landes-Bank AG, за даними Генпрокуратури, розпоряджалася екс-дружина судді Ємельянова Світлана, належить йому. Печерський райсуд Києва визнав, що у ГПУ немає достаточніх доказів, що Світлана Ємельянова розпоряджалася цими грошами, та відхилив клопотання про арешт цих грошових коштів.

Татьков та Ємельянов - вихідці з Донецької області. За даними ЗМІ, за часів Януковича вони створювали систему "донецького правосуддя" в київських судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram