ГоловнаСвіт

У партії Меркель вимагають відмовитися від "Північного потоку-2"

"Цей проект викликає побоювання в країнах Балтії, Польщі та в Україні".

У партії Меркель вимагають відмовитися від "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Голова комітету бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген, який представляє партію Анґели Меркель "Християнсько-демократичний союз", вважає, що Німеччина повинна відмовитися від участі в реалізації проекту "Північний потік-2". Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Федеральний уряд повинен відійти від своєї позиції, згідно з якою "Північний потік-2" - суто діловий, а не політичний проект", - наголосив Реттген в інтерв'ю RND.

Він також нагадав про побоювання, які викликає цей проект у країнах Балтії, Польщі та в Україні.

"Федеральний уряд повинен враховувати ці побоювання", - зауважив Реттген.

"Північний потік-2", на думку Реттгена, є "хибним" у зовнішньополітичному й енергетичному плані. Крім того, "він суперечить усьому, що узгодив ЄС щодо загальних принципів в енергетичній і зовнішній політиці", - додав він.

Раніше з критикою газопроводу "Північний потік-2" виступили країни "Вишеградської четвірки", а також США.

Нагадаємо, "Північний потік-2" повинен розширити можливості вже побудованого першого "Північного потоку". Компанія Nord Stream 2 AG ("Північний потік-2"), яка займається плануванням будівництва, належить російському "Газпрому" на 100% через його філію в Нідерландах. Її раду директорів улітку очолив колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер, давно відомий своєю прихильністю до Росії.

Крім того, Шрьодер упродовж попередніх більш ніж 10 років займав високооплачувану посаду голови комітету акціонерів первинної компанії Nord Stream AG, яка побудувала першу чергу газопроводу.

Критики вважають, що, на відміну від першої черги, запланована друга не має економічного обґрунтування і є суто політичним проектом Кремля, має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

Як повідомляли раніше, заморожування "Північного потоку-2" може ввійти в новий пакет санкцій ЄС проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram