ГоловнаСвіт

Литовський суд викликав Горбачова на допит у справі про події 1991 року

Колишній президент СРСР відмовляється спілкуватися з Генпрокуратурою Литви.

Литовський суд викликав Горбачова на допит у справі про події 1991 року
Фото: EPA/UPG

Вільнюський окружний суд, який розглядає справу про трагічні події 13 січня 1991 року у Вільнюсі, викликав на допит як свідка колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова.

Про це повідомляє "Литовський кур'єр".

Цю інформацію підтвердив син загиблого під час кривавих січневих подій Аполінараса Повілайтіса Робертас Повілайтіс, якого визнано потерпілим у цій справі.

Повілайтіс раніше намагався переконати розпочати окреме розслідування про роль Горбачова і надати йому статус спеціального свідка. Однак відкривати окреме провадження суд відмовився - прокурори зазначили, що наявні дані не дозволяють робити висновок про те, що Горбачову було відомо про наміри вдатися до військових дій, і що він не вжив жодних заходів для їх запобігання.

Прокурори також відзначили, що ще з 1992 року робили спроби допитати Горбачова з приводу січневих подій 1991 року, але вони результату не дали.

"Саме тому, що Горбачов відмовляється спілкуватися з Генпрокуратурою Литви, немає можливості надати йому статус спеціального свідка і немає інших засобів, які зобов'язали би громадянина іноземної держави приїхати в Литву для надання свідчень", - зазначила прокурор Даля Скорупскайте.

У цей час частину справи 13 січня розглядають у ВОС.

Нагадаємо, в ніч на 13 січня 1991 року під час спроби штурму радянськими військовими телевежі у Вільнюсі та будівлі телевізійного комітету загинули 14 людей, сотні отримали поранення. Подіям тих днів передувало проголошення Литовською РСР своєї незалежності в березні 1990 року й економічна блокада республіки, введена у відповідь урядом СРСР.

Ця справа - одна з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених справ в історії судів незалежної Литви. На лаві підсудних - двоє людей, ще понад 60 обвинувачених притягнуто до суду заочно. Їх звинувачують у військових злочинах і в злочинах проти людяності. Потерпілих у цій справі - майже 500, свідків - близько тисячі. Справа складається з 709 томів.

У 1999 році в справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шестеро осіб отримали тюремні терміни.

В Україну Горбачову заборонено в'їзд на 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram