ГоловнаПолітика

Штайнмаєр вважає, що проведення виборів на Донбасі поки що неможливе

Обов'язковою умовою є забезпечення перемир'я, яке регулярно порушують.

Штайнмаєр вважає, що проведення виборів на Донбасі поки що неможливе
Штайнмайер на заседании ОБСЕ
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що проведення виборів на окупованій території Донбасу зараз неможливе.

Про це він заявив після промови на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі.

"На цей момент ми не можемо говорити про проведення виборів. Але, як я вже зазначав у своїй промові, я вважаю, що зараз у нас немає дієвої альтернативи Мінським угодами", - сказав він.

Він зазначив, що, попри всю складність завдання, необхідно виробити основи для реалізації окремих елементів Мінських угод і обов'язковою умовою є забезпечення перемир'я, яке регулярно порушують. Голова німецького МЗС висловив надію, що сторони конфлікту виконають домовленості про розведення сил і озброєння, що дозволить стабілізувати режим припинення вогню.

Штанмайєр підкреслив, що ще складніше йде робота над політичним пакетом, що включає три законопроекти - про особливий статус, про амністію і про місцеві вибори. Він також зазначив, що наразі не вдається досягти консенсусу щодо цих законопроектів, але висловився за продовження зусиль для досягнення цього.

"І я сподіваюся, що нам вдасться створити передумови для того, щоб домовитися про відповідний закон (про вибори, - ред.). Коли буде узгоджено закон, необхідно забезпечити певну безпеку для проведення виборів. І це теж потребуватиме великої роботи і великого мистецтва переконання", - зазначив політик.

Він додав, що зараз про ці умови говорити не випадає, але це не означає, що сторони не можуть над цим працювати.

Нагадаємо, вибори на Донбасі - одне із зобов'язань України, зафіксоване в Мінських угодах. Однак Україна вимагає, щоб спершу запанувала повна тиша на фронті і була розміщена озброєна поліцейська місія ОБСЄ.

Угруповання "ДНР" і "ЛНР" спочатку планували провести свої "вибори" 18 жовтня і 1 листопада 2015 року відповідно, але після зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі погодилися відкласти їх. Відтоді вони постійно переносять дату проведення. Зараз вибори заплановано обома терористичними організаціями на 6 листопада 2016 року. Однак, незважаючи на оголошене припинення вогню, бойовики продовжують порушувати перемир'я.

Президент Франції Франсуа Олланд, виступаючи на осінній сесії ПАРЄ, закликав Україну

спочатку провести на Донбасі місцеві вибори, а після цього відновлювати контроль над держкордоном. На його думку, невиконання Мінських домовленостей може призвести до "заморожування" збройного конфлікту.

Позиція української сторони в цьому питанні залишається незмінною - поки на Донбасі не закріпиться режим припинення вогню і не буде відведено техніку та сили, не може бути й мови про будь-які вибори на Донбасі. Про це заявила уповноважена з мирного врегулювання конфлікту Ірина Геращенко. Крім того, депутатам і співробітникам Європарламенту, а також національних парламентів країн ЄС заборонено відвідувати окупований Донбас з міркувань безпеки, а в разі проведення виборів необхідна присутність міжнародних спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram