ГоловнаПолітика

Порошенко і Олланд не узгодили зустріч у "нормандському форматі" (оновлено)

Переговори в Берліні 19 жовтня навряд чи відбудуться.

Порошенко і Олланд не узгодили зустріч у "нормандському форматі" (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Франції Франсуа Олландом. У розмові також узяв участь дипломатичний радник німецького канцлера Крістоф Хойзген, який перепросив, що Анґела Меркель не змогла взяти участь.

Очікувалося, що під час телефонних переговорів Порошенка запросять на зустріч "нормандської четвірки". Однак прес-служба українського президента повідомляє, що в розмові сторони "домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників голів держав "нормандського формату", після чого лідери України, Франції та Німеччини проведуть телефонну конференцію".

Крім того, Порошенко поінформував про погіршення ситуації з безпекою на Донбасі, зокрема про збільшення кількості обстрілів з боку російських бойовиків, у тому числі з важкого озброєння. Він також наголосив на відсутності постійних пунктів спостереження ОБСЄ в районах розведення військ.

"Президенти України та Франції погодилися з особливою важливістю безпекового компонента, якого досі не виконала Росія і який повинен бути першочерговою частиною дорожньої карти з імплементації Мінських домовленостей. Голова Української держави заявив, що Москва блокує процес звільнення заручників, що є абсолютно неприпустимим", - сказано в повідомленні.

Президент Порошенко окремо подякував делегації Німеччини та Франції за підтримку резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи щодо необхідності збереження санкцій проти Росії.

Президент України закликав країни ЄС прискорити надання українцям безвізового режиму і ратифікацію Угоди про асоціацію.

Оновлення. Прес-служба французького президента оприлюднила комюніке за результатами розмови. У ньому сказано, що Олланд висловив готовність брати участь у зустрічі "нормандської четвірки", яка повинна дати вирішальний поштовх мирному врегулюванню.

Також Олланд наголосив на необхідності терміново створити всі умови для виборів на Донбасі в рамках українського законодавства відповідно до стандартів ОБСЄ. При цьому французький президент назвав вкрай важливим домогтися режиму припинення вогню і продовжити розведення сил.

Він також підтримав якнайшвидшу розробку дорожньої карти для виконання Мінських домовленостей, реалізація якої в кінцевому підсумку призведе до відновлення контролю України над кордоном.

Нагадаємо, в середу представник уряду Франції Стефан Ле Фоль повідомив, що Франція звернеться до лідерів "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) для обговорення питання про проведення нової зустрічі в Берліні. За його словами, в середу повинні були бути встановлені контакти з президентом РФ Володимиром Путіним і Анґелою Меркель, у четвер - з Петром Порошенком, "щоб спробувати просунутися в пошуку політичного рішення" конфлікту на сході України.

У вівторок посол Росії у Франції Олександр Орлов повідомив, що канцлер ФРН Анґела Меркель запросила лідерів "нормандської четвірки" на вечерю в Берліні 19 жовтня.

В Адміністрації президента України заявили, що Петро Порошенко не отримував запрошення на зустріч. Там додали, що президент не братиме в ній участі, якщо темою переговорів будуть політичні пункти Мінських домовленостей. Позиція України зводиться до того, що спочатку потрібно затвердити "дорожню карту" припинення обстрілів і лише потім переходити до обговорення виборів і особливого статусу Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram