ГоловнаКультура

Центр Довженка проведе лекції про образ жінки в українському кіно

У лекторії досліджують, як була представлена жінка в кіно 1920-1930-х років.

17 жовтня в Національному центрі Довженка стартує лекторій "Культурфільм: Femme Mute".

Як повідомляють у Центрі, в жовтні і листопаді пройдуть лекції і музичні кіноперформанси, на яких запрошені кінознавці і дослідниці розкажуть, чи був сформований "жіночий погляд" на жінку в візуальних медіа 20-30-х років і чи отримала жінка свій голос у кіно через 120 років після появи на кіноекрані.

Стартує кінолекторій із показу фільму "Право на жінку" режисера Олексія Каплера (1930) і з лекції Марини Вороніної та Ольги Лабур, членів правління Української асоціації дослідників жіночої історії.

Марина Вороніна розповість про витоки радянського фемінізму, а Ольга Лабур запропонує історичну й ідеологічну реконструкцію фільму "Право на жінку".

Сам фільм, відзначають організатори, - приклад урбаністичного кіно в ігровому жанрі. Сценарій до фільму режисер Каплер написав спільно з Миколою Бажаном, який тоді був редактором журналу "Кіно". Фільм покажуть у музичному супроводі діджея Дмитра Пруткіна.

Фото: Центр Довженка

Програма лекторію "Культурфільм: Femme Mute":

3 листопада:

Лекція "Щасливий перформативний шлюб комунізму і фемінізму в СРСР", лекторка - Ірина Жеребкина. Показ фільму "Джальма" режисера Арнольда Кордюма (1928) в музичному супроводі Анни Брижати.

12 листопада:

Лекція "Тілесна мова зірок екрану до і після 1917 року", лекторка Оксана Булгакова.

Усі події відбудуться в Національному центрі Довженка. Вхід вільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram