ГоловнаСуспільствоВійна

Олланд наполягає на пріоритетності проведення виборів на Донбасі

"Спочатку - вибори, потім Україна поверне контроль над кордоном".

Олланд наполягає на пріоритетності проведення виборів на Донбасі
Франсуа Олланд

Президент Франції Франсуа Олланд вважає, що невиконання Мінських домовленостей може призвести до "заморожування" збройного конфлікту на Донбасі і закликає Україну спочатку провести там місцеві вибори.

Про це він заявив, виступаючи на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі, повідомляє УНІАН.

"Я готовий у рамках «нормандського формату» просуватися вперед, щоб повністю виконати Мінські домовленості, інакше це буде заморожений конфлікт", - сказав Олланд.

При цьому він наголосив, що головною метою Мінських домовленостей є встановлення миру та відновлення територіальної цілісності України.

"Але для цього необхідно провести вибори, необхідно забезпечити цей процес. І вже на завершення цього процесу уряд, українська влада могли би повернути контроль над своїми кордонами. Іншими словами, Мінський процес - це серія етапів, і необхідно дотримуватися кожного. Передусім це припинення вогню, безпека, конфіскація зброї, а потім необхідно провести вибори", - сказав він. Олланд зазначив, що не йдеться про проведення виборів за будь-яку ціну - цьому повинні передувати дії і інших сторін, "у тому числі бойовиків, на яких впливає Росія".

"У першу чергу припинення вогню, відведення зброї, роззброєння, але після цього - вибори", - сказав французький президент.

"Це також стосується Німеччини і Франції, тому що ми були присутні при підписанні Мінських домовленостей", - додав він.

Нагадаємо, "ДНР" і "ЛНР" спочатку планували провести свої "вибори" 18 жовтня і 1 листопада 2015 року відповідно, але після зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі погодилися їх відкласти. Відтоді вони постійно переносять дату проведення, зараз вибори заплановані обома терористичними організаціями на 6 листопада 2016 року.

Вибори на Донбасі - одне із зобов'язань України, зафіксованих у Мінських угодах. Однак Україна вимагає, щоб спершу встановилася повна тиша на фронті та була розміщена озброєна поліцейська місія ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram