ГоловнаСвіт

Польща не розкрила жодного з 14 випадків вандалізму щодо українських пам'ятників із 2014 року

Інститут національної пам'яті заявляє про сплановану ліквідацію української історико-культурної спадщини. 

Польща не розкрила жодного з 14 випадків вандалізму щодо українських пам'ятників із 2014 року
Фото: polradio.pl

З 2014 року в Польщі було не менш як 14 випадків вандалізму щодо українських пам'яток і поховань, жоден з яких не було розкрито.

Такі дані наводить Інститут національної пам'яті.

У 2014 році на греко-католицькому цвинтарі в с.Молодичі Ярославського повіту Підкарпатського воєводства був осквернений пам'ятник українській громаді села; тричі осквернена символічна могила воїнів УПА у Грушовичах цього самого повіту; у селі Вербиця Томашівського повіту Люблінського воєводства було пошкоджено пам'ятний знак українських жертв комуністичних репресій, нанесені написи ксенофобського змісту.

У 2015 році був спаплюжений пам'ятний знак воїнам УПА на горі Монастир у с.Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства; знову осквернили пам'ятний знак воїнам УПА в с.Молодичі; також був пошкоджений пам'ятний знак загиблим українцям у с.Радруж Любачівського повіту; спаплюжено пам'ятний знак воїнам УПА в с.Білосток Грубешівського повіту Люблінського воєводства; знову пошкоджений пам'ятник на символічній могилі воїнів УПА у Грушовичах; частково знищений український пам'ятник жертвам комуністичних репресій на горі Монастир у с.Радруж Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

У 2016 році сталося вже три схожих випадки: 5 березня було знищено частину пам'ятника, присвяченого українській громаді села в Молодичах; 15 травня сплюндровано могили українського військового цвинтаря в Пикуличах біля Перемишля; 9 жовтня невідомі знищили пам'ятник на братській могилі бійців УПА на кладовищі села Верхрата. Відповідальність за останній акт вандалізму взяла на себе ультраправа організація Oboz Wielkiej Polski (OWS), яка співпрацює з терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР", що діють в Україні.

"Змушені констатувати, що акції зі знищення українських місць пам'яті в Польщі набули характеру спланованої ліквідації української історико-культурної спадщини. Відбувається свідоме стирання слідів перебування українського народу на українсько-польському кордоні. Досі жодного із зазначених злочинів не розкрито. Безкарність заохочує злочинців до нових, ще зухваліших проявів українофобії", - йдеться в повідомленні.

Інститут вважає, що влада Польщі повинна забезпечити прозоре розслідування всіх цих фактів вандалізму і негайно відновити знищені пам'ятники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram