ГоловнаПолітика

Нардеп закликає Кабмін і ВР перевірити кінцевих бенефіціарів переможця конкурсу на розробку Юзівського родовища

До конкурсу виникла низка питань.

Нардеп закликає Кабмін і ВР перевірити кінцевих бенефіціарів переможця конкурсу на розробку Юзівського родовища
Фото: seo-top-news.com.ua

Кабінет Міністрів України повинен поінформувати парламент і суспільство щодо того, хто отримає права на велике родовище газу в Україні з метою максимального захисту національних інтересів.

Про це заявила член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи ситуацію навколо законності конкурсу на розробку Юзівського родовища.

Вона зазначила, що народні депутати повинні знати, хто є кінцевим вигодонабувачем компанії Юзгаз Бі.Ві., яка перемогла в конкурсі на розробку Юзівського газового родовища; також для того, щоб унеможливити співпрацю з фізичними та юридичними особами, які перебувають у списку санкцій осіб, пов'язаних з державою-агресором Російською Федерацією.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, необхідність отримати вище зазначену інформацію виникла після засідання робочої групи з вивчення питання дотримання вимог законодавства під час проведення конкурсу для залучення інвестора в реалізації угоди про розподіл вуглеводнів, які видобувають у межах ділянки Юзівська, і визначення переможцем конкурсу компанії Юзгаз Бі.Ві., яке відбулося 3 жовтня 2016 року.

Як зазначила народний депутат, за результатами відібраної інформації, яку надало Міністерство енергетики та вугільної промисловості України щодо проведення конкурсу на розробку Юзівського газового родовища, «виникла низка важливих питань щодо законності результатів самого конкурсу і їх можливого негативного впливу на інвестиційний імідж України».

«Проведення конкурсу та його результати є порушенням низки положень чинного законодавства, зокрема Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Відсутні належно завірені копії гарантійних документів, що підтверджують фінансову та технічну спроможність компанії Юзгаз Бі.Ві., відсутня інформація про кінцевого бенефіціарного власника компанії Юзгаз Бі.Ві, відсутні реальні підтвердження технічних ресурсів, а також досвід організації діяльності компанії Юзгаз Бі.Ві. Усе це сильно підриває інвестиційний імідж України, а також ставить під загрозу захист національних інтересів України», - заявила Наталія Кацер-Бучковська.

Народний депутат також зазначила, що зараз відсутні підтвердження виходу компанії «Шелл», яка працювала до 2014 року на ділянці "Юзівська", з угоди про розподіл продукції між Україною, ТОВ "Надра Юзівська" і «Шелл».

«Тож достеменно не відомо, всі проблемні моменти були вирішені з нашим міжнародним партнером «Шелл», - зауважує парламентарій.

Для того, щоб отримати відповідні пояснення і документи підтвердження, а також з огляду на стратегічне значення ділянки "Юзівська" для України і її значний ресурсний потенціал, необхідність захисту національних інтересів і необхідність протидіяти будь-якій діяльності, спрямованій на завдавання шкоди інвестиційному іміджу України, Наталя Кацер-Бучковська звернулася до прем'єр-міністру України, міністру енергетики та вугільної промисловості, голови правління НАК «Надра України» з відповідним запитом на отримання актуальної інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram