ГоловнаСвіт

Світова спільнота зібрала $15 млрд на допомогу Афганістану

ЄС сподівається на відродження мирного процесу в Афганістані після майже 40 років збройного конфлікту.

Світова спільнота зібрала $15 млрд на допомогу Афганістану
Фото: EPA/UPG

Десятки країн планети зібрали $15 млрд на допомогу Афганістану на найближчі чотири роки, а ЄС сподівається на відродження мирного процесу після майже 40 років збройного конфлікту в мусульманській країні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Уряд у Кабулі зіткнувся зі зростанням спротиву ісламістського руху "Талібан" через 15 років після того, як таліби втекли під пресингом збройних сил США і їхніх союзників. Америка оголосила про згортання військової присутності в Афганістані.

Понад 70 держав на чолі зі США і ЄС пообіцяли фінансову допомогу Кабулу, вважаючи це стратегічним завданням для глобальної стабільності.

"В Азії йде війна за майбутнє. Ми зобов'язані не здавати своїх позицій в Афганістані", - сказав в середу на конференції країн-донорів заступник міністра закордонних справ Індії М. Дж. Акбар. Учасники конференції пообіцяли сукупно більш ніж $13 млрд.

Однак умовою фінансування є пакет політичних, економічних і соціальних реформ. Крім того, ЄС хоче, щоб Афганістан прийняв назад тих своїх громадян, які не отримали статусу біженців, хоча це не є прямою умовою донорської допомоги. Євросоюз захльоснула хвиля іммігрантів і біженців, спровокована п'ятирічною громадянською війною в Сирії, яка залишила без даху над головою 11 млн осіб.

Нагадаємо, раніше цього тижня бойовики "Талібану" почали наступ на півночі Афганістану. Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, 2003 року ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram