ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ООН: Україна має найнижчий рівень планової вакцинації у світі

Однією з причин називають перебої з поставками вакцин упродовж останніх років.

ООН: Україна має найнижчий рівень планової вакцинації у світі
Фото: stoppolio.in.ua

На сьогодні Україна має найнижчий рівень планової вакцинації в світі.

Про це повідомляють на сайті представництва ООН в Україні.

Відзначають, що, за останніми даними Міністерства охорони здоров'я (на серпень 2016 року), тільки 30% дітей в Україні повністю вакциновані від кору, 10% - від гепатиту В і тільки 3% - від дифтерії, коклюшу та правця.

Однією з причин критично низького рівня охоплення імунізацією в Україні фахівці називають перебої з поставками вакцин упродовж останніх років.

"Для подолання цієї проблеми за запитом МОЗ ЮНІСЕФ закупив вакцини для захисту від небезпечних захворювань, як-от БЦЖ (від туберкульозу), КПК (проти кору, паротиту та краснухи), вакцини від гепатиту Б, АКДС (від дифтерії, правця та кашлюку), АДС-М (від дифтерії і правця для дорослих), АДС (від дифтерії і правця для дітей) вакцини проти сказу і вакцини bOPV (бівалентна оральна поліомієлітна вакцина)", - йдеться в повідомленні.

Відзначено, що всі ці вакцини вже доставили в Україну і доступні в медичних установах по всій країні.

Нинішніх запасів вакцин достатньо для задоволення потреб планової імунізації в Україні на 4-6 місяців. Зараз завершується робота над договором між ЮНІСЕФ і Міністерством охорони здоров'я щодо закупівель вакцин і антиретровірусних препаратів у 2016 році.

"Ми закликаємо Міністерство охорони здоров'я і всіх медпрацівників України відновити планову імунізацію і працювати над подальшим збільшенням охоплення вакцинацією українських дітей", - заявила голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

За її словами, уряди США та Канади надають підтримку Україні у відновленні програм планової імунізації і реагуванні на спалахи поліо в 2015-2016 роках. Зокрема, уряд США підтримав програму навчання для медпрацівників і профінансував інформаційну кампанію з питань вакцинації для батьків. Уряд Канади підтримав заходи зі зміцнення холодового ланцюга для поширення вакцин у всіх областях України, а минулого року забезпечив закупівлю вакцин від поліо.

"Уряд США виділив $1 млн ЮНІСЕФ на підтримку подолання поліомієліту в Україні в 2015 році, а також $800 тис. цього року - на проведення інформування батьків і навчання медиків з питань імунізації. Дуже важливо, щоб батьки усвідомлювали, що дітей треба вакцинувати", - наголосила посол США в Україні Марі Йованович.

Своєю чергою, посол Канади Роман Ващук закликав українських батьків скористатися цими безкоштовними вакцинами і захистити своїх дітей від абсолютно непотрібних захворювань.

"Рівень вакцинації в Україні повинен відповідати європейському. За допомогою наших міжнародних партнерів ми налагодили поставки якісних вакцин в Україні і працюємо над відновленням планової імунізації. Закликаємо медичних працівників і батьків провести вакцинацію своїх дітей для того, щоб захистити їхнє життя і здоров'я", - заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Нагадаємо, через погано продуманий перехід на міжнародні закупівлі лікарських препаратів в Україні виник дефіцит низки життєво необхідних вакцин. Міжнародні організації зіткнулися з тим, що вакцини, які вони закуповують, здебільшого несертифіковані в Україні, а процес сертифікації тривалий. Проблему спочатку вирішували в ручному режимі, пізніше було прийнято нормативні акти, які прискорюють сертифікацію вакцин.

У серпні МОЗ повідомило про прогрес із поставками вакцин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram