ГоловнаСвіт

МЗС висловило Росії протест у зв'язку із затриманням Сущенка

У МЗС закликали міжнародну спільноту не залишатися осторонь від промовистого свавілля з боку РФ.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з безпідставним затриманням у Москві 30 вересня 2016 року органами ФСБ РФ громадянина України, власного кореспондента національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка.

Відповідне повідомлення розміщено на сайті МЗС.

"Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у "шпигунстві", - йдеться в повідомленні.

"Розглядаємо це як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, як політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави. Те, що за своєю професійною діяльністю і життєвими принципами Роман Сущенко є людиною, яка відстоює об'єктивність і свободу слова, лише доводить, що офіційна Москва веде війну не тільки проти України, а й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями", - наголосили в МЗС.

У зв'язку із цим відомство зажадало від Російської Федерації "забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов'язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину".

МЗС України також закликало міжнародну спільноту, зокрема ООН, ОБСЄ, Раду Європи та всі авторитетні правозахисні організації, не залишатися осторонь від промовистого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.

Нагадаємо, Сущенка, який працює в агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, затримали 30 вересня. Він перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях.

Федеральна служба безпеки Росії назвала Сущенка полковником, кадровим співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram