ГоловнаПолітика

Верховний Суд вирішив оскаржити в КС свій перезапуск

Судді не погодилися піти без боротьби.

Верховний Суд вирішив оскаржити в КС свій перезапуск

Верховний Суд вирішив просити Конституційний Суд визнати неконституційними норми закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і діючий Верховний Суд ліквідовуються і замість них створюється новий Верховний Суд із п'ятьма касаційними палатами.

Відповідне рішення прийняв пленум Верховного Суду в понеділок. Як повідомляють "Українські новини", спочатку "за" проголосували 22 людини, при тому, що в пленумі брав участь 21 суддя. З другої спроби "за" проголосував уже 21 учасник пленуму.

Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів до складу нового Верховного Суду. Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію запровадження конкурсного відбору для суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень.

Також пленум вважає, що судова реформа, що набула чинності, вводить нерівність серед суддів - судді, які пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, отримувати набагато більшу заробітну плату, ніж судді, які ще не пройшли такі процедури.

Звернення в КС підтримала також голова Ради суддів Валентина Симоненко.

Нагадаємо, 30 вересня конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів" набули чинності. Згідно з ними, вищі спецсуди ліквідуються і створюється новий Верховний Суд як єдиний суд касаційної інстанції. Всі 200 суддів нового Верховного Суду повинні бути відібрані на конкурсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram